Pintér Sándor ékszerdoboza

Pintér Sándor belügyminiszter szerint az ország egyik legnagyobb és legbrutálisabb nyomortelepe olyan, mint egy ékszerdoboz. Az MSZP szerint az Orbán-kormány tagjai úgy tesznek, mintha fogalmuk se lenne, mi történik ebben az országban.

Felolvasással kezdte Parlamenti felszólalását Dr. Simon Gábor, a szocialista párt miskolci képviselője. Egy országos napilapban nemrég megjelent Lyukóvölgyről szóló riportból idézett. A tényfeltáró írás feketén-fehéren leírja, milyen ma az élet a borsodi megyeszékhely nehézipari munkásai számára létrehozott egykori üdülőtelepen.

A nehézipar megszűnését követő általános hanyatlás következményeként a hajdani üdülőtelep ma Magyarország egyik legnagyobb szegregátuma. A Miskolc határában található Lyukóvölgy négyezer telkének többségén ma roskadozó faház vagy szerszámos sufni áll. A kalyibák többsége lakott. A telep a városi lakásukat fenntartani nem tudó nyugdíjasok, a hajléktalanlét határán tengődő nincstelenek, a városi nyomorból a falusi nyomorba menekülő családok gyűjtőhelye. (link: http://nol.hu/archivum/archiv-480430)

Lyukóvölgyben nincsenek szépen aszfaltozott utak, a gyerekek piszkosan, sárosan járnak iskolába, a felnőttek piszkosan, sárosan járnának dolgozni, ha lenne munkahelyük. Ezt Miskolcon mindenki tudja. Mindenki, kivéve a fideszes városvezetést, valamint Pintér Sándor belügyminisztert, aki szerint Lyukóvölgy – az Orbán-kormány hathatós intézkedéseinek hála – mára Miskolc igazi ékszerdoboza lett.

Simon Gábor parlamenti interpellációjában ezt a cinikus belügyminiszteri nyilatkozatot felháborítónak nevezte, és egy közelmúltbeli közmeghallgatás lakossági hozzászólásaiból is idézett. Ezek szerint a telepen mindennaposak a lopások, a fosztogatások, senki nem tudja, ki fogja kárpótolni a meglopott és megalázott embereket, miután a rendőrség eddig egyetlen tettest sem tudott kézre keríteni. Simon szerint az, hogy a közmeghallgatáson végül elszabadultak az indulatok, világosan mutatja: a Lyukó távolról sem az ország ékszerdoboza, a kormány pedig közel se tudja, mi történik ebben az országban.

Kontrát Károly, a halaszthatatlan közfeladati miatt Házon kívül tartózkodó Pintér Sándor segítségére siető belügyi államtitkár a válaszidejét azzal ütötte el, amivel a kétharmados többséggel kormányzó Fidesz képviselői immár három éve szórakoztatják a közvéleményt: az elmúlnyócévben az állam kivonult erről a területről – mondta. 2010 tavaszán viszont a miskolciak véleményt mondtak a szocialista kormányzásról, így szerinte ma minden nagyon szép, minden nagyon jó, következésképp a kormány is mindennel nagyon meg van elégedve.

Kontrát a maga részéről ehhez lényegében már csak annyit kíván megjegyezni, hogy Pintér Sándor többször járt Miskolcon, mint Simon Gábor Lyukóvölgyben. (Aki érti az összefüggést, szóljon.) Az Orbán-kormány által elért eredményeket sorolva azt mondta, a miskolci rendőrkapitányság intézkedéseinek következtében csökkent a bűnözés, a koncentrált fellépés, illetve az erősödő rendőri jelenlét hatására az idegenek bevándorlása is megszűnt. Kontrát végül a rendőri jelentét fokozását és még nagyobb biztonságot ígért a miskolciaknak.

Simon Gábor szerint Kontrát Károly válasza legalább annyira cinikus, mint Pintér ékszerdobozos kijelentése. Abban a reményben, hogy ha a lakossági elmondásoknak nem is, a szemének talán hisznek a kormányoldalon ülők, a szocialista képviselő egy friss fotóalbumot mutatott, amelyet a miskolciak készítettek a Lyukóban uralkodó állapotokról. Ha kíváncsi Pintér Sándor „ékszerdobozára” az albumot az mszp.hu oldalon hamarosan Ön is megtekintheti.