mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. február 13. 16:14

Piros lesz a büntetőlap, nem sárga?!

Piros lesz a büntetőlap, nem sárga?!
Ez a sokat emlegetett „jogállamisági mechanizmus” egy végtelenül egyszerű dolog.

Aki nem tartja be a szabályokat – például lop a közösből -, az nem is részesülhet automatikusan a közösség nyújtotta előnyökből. Hogy lefordítsam orbáni nyelvre: aki elköti a lovakat, az nem ehet tovább a közös kipcsak-dakota tábortűznél; aki sípcsonton rúgja a másik játékost, az bizony lapot fog kapni, mindegy mit dumál a sporinak. Piros lesz a büntetőlap, nem sárga.

Most szerdán fog ítéletet hirdetni az Európai Unió Bírósága a lengyel-magyar közös beadvány ügyében, amelyet az Európai Unió úgynevezett jogállamisági mechanizmusa ellen nyújtottak be az illiberális kormányok. Ez volt az, ami ellen Orbán még a költségvetési vétót is belengette, és bár itthon győzelmi fanfárokat fújt (rendkívül nevetséges módon már behűteni való pezsgőről szónokolt), valójában mindössze annyit tudott elérni, hogy némi időt nyert: a most szerdán kihirdetett ítéletig. Annak tartalma ugyanis jó eséllyel megjósolható: egyfelől abból, hogy a Fidesz már politikai zsarolásról és sorosista összeesküvésről, meg külföldi beavatkozásról beszél, másfelől a Bíróság főtanácsnokának megjelent álláspontjából, amely szerint a jogállami mechanizmus elfogadása és elindítása összeegyeztethető a hatályos szerződésekkel és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét.

Ha ez lesz szerdán a bírói tanács megfelelő többségének döntése is, az leegyszerűsítve zöld lámpát ad a jogállamisági eljárásnak. Az persze kérdés, hogy az Európai Bizottság lesz-e elég tökös és lesz-e eléggé jogkövető, hogy azonnal meg is indítsa az eddig halogatott eljárást az érintett tagállamok kormányaival szemben, vagy befekszik azoknak a gyáva érveknek, miszerint a magyar választásokig hátralévő néhány napban már beavatkozásnak hathat egy ilyen lépés. Valójában épp az lesz befolyásoló beavatkozás, ha a bírósági döntés ellenére sem tesznek semmit és szépen kivárják: egy megerősödött, esetleg meggyengült Orbánnal vagy egy új kormányfővel, Márki-Zay Péterrel kell-e átbeszélniük a magyarországi jogállamiság hiányosságait és a helyreállítási alapból, valamint a hétéves költségvetésből nekünk járó összesen mintegy 14.272 milliárd forintnyi uniós pénz sorsát.

Ha a Bíróság elutasítja a lengyel-magyar beadványt, akkor az Európai Bizottságnak álláspontom szerint a lehető legrövidebb időn belül meg kell indítania az eljárást, ez ugyanis a dolga. Az Európai Bizottság pontosan tisztában van azzal, hogy milyen erőszakot tett az orbáni hatalom a magyar jogállamiságon, ennek tételes felsorolását legutóbb meg is küldték a Karmelitába. Ha a Bizottság halogat majd, akkor néma cinkosa lesz Orbánéknak.

A dolog végtelenül egyszerű. A magyar kormány azért nem férhet hozzá a hazánknak és a magyar embereknek járó uniós forrásokhoz egyelőre, mert nem tudja garantálni azok tisztességes és átlátható felhasználást. Nincs más oka, csak és kizárólag az állami szintű korrupció, az igazságszolgáltatás függetlenségének sérülése, a jogállami normák megtiprása. Ótvar hazugság a kormány képviselőitől, hogy valamiféle új világrend szembenállása, holmi ideológiai háború, a menekült- vagy a gyermekmegrontó meleglobbi áll mindemögött, esetleg az összes egyszerre. Jó, ha tudják: aki ezt állítja Önöknek, az hazudik. Tudatosan és aljasan, vagy egyszerűen csak primitív butaságból. Mindkettő előfordulhat. Szerdán az Európai Unió Bírósága olyan döntést hoz, amely alapvető kihatással lesz Magyarország életére. Helyrebillentett valamit, amin Orbánék erőszakot tettek. Azért, mert így helyes. Mert ha előre is megyünk, kell, ami állandó legyen: a tisztesség és az igazságosság. Anélkül nincs se előre, se felfelé.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Háromszázharminchatodik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022. február 13.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21