mszp.hu | Belföld | választás 2014 közlemény kampány
2014. március 05. 09:33

Piszkosabb, átláthatatlanabb és drágább kampány

Rétvári Bence államtitkár 2013. májusában azt ígérte, a 2014-es választás előtt „tisztább, átláthatóbb és olcsóbb lesz a kampány”.

Az atlatszo.hu számításai szerint az április 6-i országgyűlési választásra listát állító pártok állami kampánytámogatása 8 és 9 milliárd forint között lesz. Ez legalább a duplája a korábbi választások állami kampányköltségének. A közös kasszát óriási mértékben megterhelő kampány a Fidesz-KDNP hibája, mert olyan jogszabályokat teremtett, amelyek tág teret adnak a biznisz- és kamupártok működésének.

Több mint egy hónap még hátra van a választásig, de az már most bebizonyosodott, hogy a Fidesz-KDNP hazudott, mikor tisztább, átláthatóbb és olcsóbb kampány ígért. Az idei kampány ugyanis minden korábbinál piszkosabb, átláthatatlanabb és drágább lesz.

Piszkosabb, mert sem a közigazgatási és jegyzői kart nem készítették fel rendesen, sem az informatikai rendszert nem tesztelték és véglegesítették időben. Átláthatatlanabb, mert például a Civilbe Öltöztetett Fideszesek (CÖF) a mai napig nem adtak magyarázatot arra, hogy civil szervezetként miből futotta nekik arra, hogy gyűlöletplakátjaikkal teleragasszák az országot. És drágább, mert a kamupártok megjelenése miatt a kampány állami támogatása a duplája lesz a korábbiaknak.

A választások tisztességes lebonyolítása a mindenkori kormány felelőssége. Az amerikai magyaroknak hibás dátummal kiküldött értesítők, a baloldali ellenzék jelöltjei részére hibásan kiállított aláírásgyűjtő ívek, a választási informatikai rendszer összeomlása, illetve a szervezeti széttagoltságból adódó káosz azonban azt mutatják, hogy a Fidesz-KDNP-kormány alkalmatlan az április 6-i országgyűlési választás tisztességes lebonyolítására.

Nem véletlen, hogy már hetekkel ezelőtt létrehoztuk azt az állampolgári monitoring rendszert, amely a választással kapcsolatos panaszokat képes összegyűjteni, kivizsgálni és továbbítani az illetékeseknek. Továbbra is gyűjtjük az állampolgároktól érkező problémafelvetéseket és visszaélésgyanús esetekről szóló bejelentéseket. A nyilvánvaló anomáliák miatt továbbra is követeljük, hogy legyen kormányzati felelőse az országgyűlési választás lebonyolításának!

MSZP