mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Oktatás Szociális ügyek
2021. július 07. 15:10

Plusz egyhavi családi pótlékot az iskolakezdés előtt!

Az MSZP azt követeli, hogy augusztusban ne előrehozott, hanem plusz egyhavi családi pótlék járjon a családoknak – mondta online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, a párt országgyűlési képviselője szerdán.

„Az iskolakezdés terheinek csökkentésére a dupla családi pótlék jelent érdemi segítséget” – hangsúlyozta a képviselő, kiemelve: a válság miatt rengeteg család került nehéz helyzetbe, az iskolaszerek pedig évről évre jelentősen drágulnak.

Ostorozta a fideszes politikusok „évente megismételt hazugságát”, hogy a szeptemberről augusztusra előrehozott családi pótlék mekkora segítséget nyújt a családoknak az iskolakezdés előtt.

„Azt már nem nagyon hangsúlyozzák, hogy így több mint egy hónapig nem kapnak támogatást a családok” – mondta -, ez „álságos játék a számokkal, ugyanis az előrehozott kifizetést egy hónap nélkülözés követi.”

Mint mondta, a magát plakátokon több milliárdért „családbarátnak” nevező kormány évről évre egyre nehezebb helyzetbe hozza a családokat: a korábban a kafetériába tartozó iskolakezdési támogatást úgy megadóztatta, hogy a munkáltatóknak a legtöbb esetben már nem éri meg ezt a juttatást biztosítani.

„A kiadások nőnek, a támogatás pedig csökken” – mondta Bangóné. Felhívta a figyelmet: emiatt iskolakezdés előtt a Fidesz-kormány alatt minden évben felpörög a személyi kölcsönök piaca, hiszen egy-egy gyermek beiskolázása 100 ezer forintba is kerülhet, a szavakban „családbarát” kormány miatt pedig sokan csak hitelből tudják fedezni az iskolakezdés költségeit.

„A Fidesz nem a támogatások összegét vagy fizetéseket növeli, nem a béren kívüli juttatások körét szélesíti, hanem a hitelek felé tereli családokat minden téren” – mondta a politikus.

Felemlítette: a kormány még arra sem volt hajlandó az elmúlt 11 évben, hogy legalább a családi pótlék összegét megemelje. A válságban is „csak annyira futotta” a Fidesznek, hogy „a családügyi államtitkárból minisztert csinált, aki milliárdokat szór el arra, hogy a kormány ’családbarátságát’ hirdesse”.

Pártja szerint az emberek eladósítása helyett valódi megoldásokra van szükség; ilyen a plusz egy havi családi pótlék iskolakezdés előtt, hosszú távon pedig, mint azt Kormányváltást! Korszakváltást! című előválasztási programjuk tartalmazza, a családok terheinek csökkentése egész évben.

„Azt akarjuk, hogy a 13 éve változatlan családi pótlék összege emelkedjen a duplájára, valamint a GYES és a GYET összege radikálisan növekedjen, és az összes családtámogatási juttatás értékállósága törvényben legyen biztosítva!” – jelentette ki a képviselő.

Úgy folytatta: mivel a gyermekek után járó adókedvezményt az alacsony jövedelműek közül nem mindenki tudja igénybe venni teljes összegben, olyan kiegészítő családi pótlék bevezetését javasolják, amivel minden adókedvezményre jogosult család hozzájuthat az adókedvezmény alapján elérhető gyermekenkénti támogatásokhoz.

Megtartani javasolják a már meglévő egyéb kedvezményeket, azaz a négy- vagy több gyermekes anyák kedvezményét, illetve a 25 évnél fiatalabbak és az első házasok kedvezményét, valamint kezdeményezik, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek az ingyenes étkezésen túl kapjanak egyéb rendszeres természetbeni támogatásokat, például iskolafelszerelést, ruhát vagy tornaszereket.

E mellett az MSZP „minimumörökség” bevezetését javasolja a fiataloknak, mely segítséget adna az önálló, felnőtt életkezdéshez – sorolta Bangóné.