beol.hu
2012. szeptember 17. 08:49

Pofátlan állítás, hogy meg lehet élni 47 ezerből

Békés megyében több százan csatlakoztak a nyáron életre hívott Közmunkások Szakszervezetéhez.

- Július 30-án megalakult a Közmunkás Szakszervezet – közölte Varga Zoltán, az MSZP megyei elnöke, országgyűlési képviselő, Nyakó István országgyűlési képviselő és Kordás László, a szakszervezet főtitkára tegnap egy közös békéscsabai sajtótájékoztatón.

Nyakó István elmondta, országosan több mint 3 ezren, Békés megyében több mint hatszázan írták alá csatlakozási kérelmüket. A Közmunkások Szakszervezete a dolgozni akaró kisemberek csoportosulása, nem az lesz a táblán, hogy több segélyt, hanem az, hogy munkát és kenyeret, tisztességes bér mellett. A tagdíj legalább havi öt forint.

- Pofátlanság olyat állítani, hogy meg lehet élni 47 ezer forintból – szögezte le Nyakó István. Kordás László hozzátette: több pont kristályosodott ki, mit szeretne elérni a Közmunkások Szakszervezete. Béremelést kérnek, 13 ezer 200 forinttal, amit korábban is megkaptak a közfoglalkoztatottak a napi 8 óráért.

A heti helyett havi kifizetést, a többi dolgozóhoz hasonlóan legyen a közmunkásoknak is pótszabadsága. Minden családban legyen legalább egy kenyérkereső, aki egész évben dolgozik. A fiatalok is minél hamarabb elhelyezkedhessenek, ha máshol nem, közfoglalkoztatásban.