2012. június 28. 16:35

„Pofátlan”* prémiumok helyett inkább törzsgárda-kifizetést és szociális válságalapot!

Az Orosházi Önkormányzat Képviselő-testülete legutóbbi ülésén az MSZP-frakció ismét a munkahelyeken a Fidesznek kiszolgáltatott, ezért jogaikért harcolni nehezen tudó emberekért tett javaslatokat. Azt indítványoztuk, hogy a kórházi dolgozók, az oktatási ágazat közalkalmazottai és a hivatal köztisztviselői kapják meg a nekik jogosan járó törzsgárda-jutalmakat. E mellett javasoltuk azt is, hogy hozzunk létre a nehéz helyzetbe került emberek és családok megsegítésére szociális válságalapot. Sajnos ezeket a kezdeményezéseket csak az MSZP-frakciónk támogatta, így azok nem kaptak többséget.

Dancsó József most is csak szavakban állt az emberek pártján. Amikor konkrét ügyekben kellene dönteni, mindig a korábbi kampányjelszavuknak megfelelően cselekszik: „Csak a Fidesz!” Ennek tudható be, hogy a volt fideszes önkormányzati képviselő, az alpolgármester testvére, Csizmadia Gergely, az évi 8 milliós fizetésén túl ugyanekkora nagyságú prémiumot is zsebre tehet. A fürdő volt igazgatója, a „veszteség-gyáros” Benkő Ferenc pedig újdonsült vezérigazgató-helyettesként az évi 7 milliós fizetése mellé 7 millió forint prémiumra lehet jogosult ebben az évben. A tavalyi − szerintünk − eredménytelen fürdővezetői munkájáért már 1 millió 800 ezer forint prémiumot fel is vehetett, így ketten közel 10 millió forint prémiumot kaptak.

Az önkormányzati szféra dolgozói esetében viszont idén februárban a költségvetés tárgyalásakor felfüggesztették a törzsgárdajutalmakat, mivel Dancsó József és a Fidesz szerint erre nincs pénz. A kórház időközben állami fenntartásúvá vált, de több mint száz dolgozó ott is jogosan várja a jussát, amelyért 20-30-40 éven keresztül fáradságot nem kímélve, lelkiismeretesen megdolgoztak. Néhányan, akik tavaly év végéig mentek nyugdíjba vagy távoztak az intézménytől, a szerény, de a megélhetésükhöz annál fontosabb összeget meg is kapták, viszont a többiek hiába várnak a pénzükre. A július 1-jei Semmelweis napon az önkormányzattól azt biztosan nem fogják megkapni, pedig jogilag lehetséges lenne, hiszen az átadásig a jutalom feltételeit teljesítették. A város oktatási szférában dolgozó közalkalmazottai és a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői szomorúan látják, hogy 2012. évre a törzsgárdát a Fidesz felfüggesztette. Az MSZP éppen ezért javasolta, hogy más költségek átcsoportosításával (lásd az alábbi táblázatot) minden érintett a lehető leghamarabb megkaphassa a neki jogosan járó juttatást. Sajnos a többségi Fidesz-frakció Dancsó József vezetésével ezt a javaslatot sem támogatta.

Feltehetőleg az interneten elindított szavazásnak is köszönhetően − ahol közel ezer voks érkezett, és az elsöprő többség a 15 milliós prémium ellen szavazott − Dancsó József elfogadta azt a javaslatunkat, hogy tárgyalják újra a két cégvezető munkaszerződését a 2012. évre vonatkozóan a „pofátlan” prémiumok felfüggesztéséről. Sajnos viszont azt a módosító indítványunkat, amelyet már nem először tettünk meg a költségvetés tárgyalásakor, mi szerint hozzunk létre 15 millió forintos szociális válságalapot, Dancsó József „átgondolatlannak” nevezte, és így nem támogatta. Ez lett volna a kisebbik baj, de őt követve a fideszes képviselők sem támogatták, így az továbbra sem jöhet létre.Sajnos Orosházán továbbra is a „Csak a Fidesz!” szlogen az irányadó a Dancsó József-féle városvezetés számára. Pedig ahogy látjuk, lenne pénz az emberekre is, csak akarni kellene.

Füvesi Sándor,
önkormányzati képviselő

* Szijjártó Péter volt Fidesz-szóvivő szíves közlése.