Népszava
2011. november 14. 09:36

Pokorni megint beszólt

Ma az oktatási bizottság, holnap pedig nyolcórás időkeretben a parlament plenáris ülése tárgyalja a köznevelési törvény tervezetét. A vita már csak azért is izgalmas lehet, mert Pokorni Zoltán, a bizottság fideszes elnöke és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a napokban ismét összecsapott a Pokorni szerint elfogadhatatlan kormányzati tervek miatt.

Ennél még a Kádár-kor kommunistái is okosabbak voltak - kommentálta a köztévében tegnap este Pokorni Zoltán az oktatási államtitkár pénteki kijelentését. Hoffmann Rózsa a készülő köznevelési törvényt ért kritikákról azt mondta: "aki az átalakítást ellenzi, a Gyurcsány-Bajnai korszak restaurációját támogatja". A tervezetet már többször bíráló Pokorni Hoffmann kijelentésnél még a pártállami idők hangzatos jelmondatát is okosabbnak nevezte: "aki nincs ellenünk, az velünk van."

Az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke ugyanakkor kitért a kérdés elől, hogy elmérgesedett-e a helyzet az államtitkárság és a Fidesz-frakció között, mindössze annyit mondott: az ilyen erős kijelentések a gyengeségre utalnak.
Ám nem mutatott gyengeséget Pokorni, amikor a köznevelési törvénytervezet ellen felhozott szakmai kritikákat sorolta, hiszen - mint azt már pénteken, a Fidesz szakkonferenciáján ismertette - nem ért egyet az iskolák állami átvételével; az egész napos iskola a koncepcióban szereplő változatával, de jelenlegi formájában nem támogatta a pedagógusi életpályamodell felvázolt rendszerét sem.

Az első Orbán-kormány szakminisztere azt is elmondta: az államtitkárság az elmúlt egy-másfél évben folytatott egyeztetések nyomán csupán három javaslatukat fogadta be. Ez nem jó, most módosító indítványokat kell benyújtani, és a frakciót meggyőzni - jegyezte meg, hozzátéve: bízik benne, hogy olyan törvényt fogadnak el végül, amit jó lelkiismerettel tudnak támogatni, a mostani azonban nem ilyen.
Mindezek ellenére az oktatási államtitkár úgy látja, nincs markáns nézetkülönbség a kormányoldalon belül a javaslatával kapcsolatban. Sőt, Hoffmann szerint Pokorninak "semmi olyan javaslata nincsen, ami gyökeresen ellentétes lenne a törvényben foglaltakkal." Azt is megjegyezte: egy hónappal ezelőtt javasolta a Fidesz-alelnöknek, hogy egy televíziós vitában ütköztessék álláspontjukat, de ő kitért a vita elől.

A parlament várhatóan november végén, december elején dönt a köznevelési törvényről, mely a diákok megkülönböztetésére, esetleges elkülönített, azaz szegregált oktatására, valamint a pedagógusok és intézmények teljes állami felügyelet alá vonására helyezi a hangsúlyt. A többi között 18-ról 16 évre szállítja a tankötelezettség korhatárát, csaknem felére csökkentené a gimnáziumi férőhelyeket, ráadásul - egy kiszivárgott melléklet tanúsága szerint - tömeges iskolabezárással, és ezres nagyságrendű pedagógus elbocsátással jár majd. Hoffmann ezekről hallgat, csak azt közölte: az új törvény legalapvetőbb célja, hogy "olyan minőségi megújulást kezdjünk az oktatási rendszerben, amely az alaptörvényünkben, annak is különösen a nemzeti hitvallásában foglalt értékrendre építi fel az iskolák világát."

PSZ: vonják vissza

A köznevelési törvénytervezet visszavonását és újragondolását szorgalmazza a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) - jelentette be Galló Istvánné. A szervezet elnöke szerint semmi nem indokolja, hogy ezt a javaslatot a kormánypártok kétharmados többségével "átverjék a parlamenten". A PSZ továbbra is azt javasolja, vonják vissza a tervezetet, mert meggyőződésük, hogy az olyan súlyos szakmai hibákat tartalmaz, hogy ha módosítások nélkül fogadnák el, akkor a közoktatás rendszere működésképtelenné válna. A PSZ a magyar közoktatás napjához kapcsolódóan idén "Ködbe vesző jövő" címmel rendezett fórumot a hét végén. Az eseményen előadást tartott Kolláth György alkotmányjogász, Soós Károly Attila, az MTA tudományos főmunkatársa, Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke, Fábry Béla, a Magyar Pedagógiai Társaság alelnöke és Tausz Katalin, az ELTE Társadalomtudományi Kar dékánja is. A PSZ egyébként a múlt héten levélben fordult éppen Pokornihoz, kérve: ne támogassa a törvényjavaslatot az oktatási bizottság mai ülésén.

B.I.M. /

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=490634