2011. december 17. 11:02

Polgári kezdeményezés

Szakmai és véleményformáló fórumot rendezett péntek délután az európai polgári kezdeményezésről az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodája az Európa Pontban. A rendezvényen részt vettek a téma parlamenti jelentéstevői, dr. Gurmai Zita és – videókapcsolaton keresztül –  Alain Lamassoure EP-képviselők, valamint dr. Martonyi János külügyminiszter.

„Az európai integráció közös értékek elfogadásán alapszik, amelyek a nyilvánvaló különbségek és kontinensünk sokszínűsége ellenére is megfelelő keretet teremtenek az együttműködéshez. Sajnos napjainkban – a válság és annak helytelen kezelése miatt – sokan megkérdőjelezik ezeket az értékeket, sőt, magát az európai integrációt is. Ezekkel az ártó nézetekkel szemben csak egy újfajta szemléletmóddal vehetjük fel a küzdelmet” – hangsúlyozta előadásában Gurmai Zita. Az EP-képviselő elmondta: mindenekelőtt valódi, határon átívelő párbeszédre lenne szükség, amelyben európai témákat európai – és nem nemzetállami – keretek között vitatunk meg. „Ma csak a legritkább esetben beszélünk ezekről a témákról, és akkor is inkább párhuzamos tagállami vitákra kerül sor, amelyek csak tovább növelik a széthúzást” – tette hozzá.

Gurmai Zita szerint befogadó európai demokráciára van szükség, amely azonban nem valósulhat meg az európai polgárok akaratával szemben, csak annak eredményeképpen. „Ám ezt nem lehet rájuk kényszeríteni – csak belőlük fakadhat” – mondta. Ennek elősegítése érdekében biztosítani kell a mindenki által elérhető, közérthető uniós információkat a polgárok számára, akiknek azt is érezniük kell, hogy érdemben tudják befolyásolni az uniós döntéshozatalt, európai ügyeink alakítását – mert beleszólási joguk nemcsak a választásokra korlátozódik. „Ezen a felismerésen, a részvételi demokrácia kiterjesztésének eszméjén alapszik az európai polgári kezdeményezés” – hangsúlyozta a képviselő, majd ezt követően részletes tájékoztatást adott a polgári kezdeményezés szabályait rögzítő rendeletről folytatott, közel egy éves tárgyalásokról.

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés hozta létre. Segítségével az európai polgároknak először nyílik lehetőségük arra, hogy uniós jogszabály megalkotását kezdeményezzék olyan területeken, ahol egységes európai fellépést tartanak szükségesnek. A civil társadalom és a demokrácia megerősítését szolgáló, első kezdeményezések 2012 áprilisában nyújthatók be. A pénteki fórumon a kezdeményezések indításáról, a lehetséges témakörökről, az érvényesség kritériumairól és a sikeres indítványok további sorsáról tájékozódhattak a résztvevők.

További információ az európai polgári kezdeményezésről ezen az oldalon olvasható:

http://www.gurmai.hu/europai-polgari-kezdemenyezes