Polgárok éve Európa Unió állampolgárok
2012. október 23. 18:55

Polgárok európai éve: az EU több mint a belső piac

2013 a polgárok európai éve lesz – erről szavazott keddi ülésén az Európai Parlament Strasbourgban. Dr. Gurmai Zita EP-képviselő, az alkotmányügyi szakbizottság alelnöke szerint az egész éves programsorozat lehetőséget ad arra, hogy alaposan feltérképezzük, milyen akadályok gördülnek az európai diákok, munkavállalók, vállalkozók és nyugdíjasok elé, ha azok élni szeretnének az Európai Unió által nyújtott lehetőségekkel.

„Az Európai Unió többet jelent az egységes belső piacnál: az európai együttműködés a polgárokkal kezdődik” – fogalmazott Gurmai Zita a témáról rendezett plenáris vitában, hozzátéve, hogy az Európai Unió jövője csak az európai polgárokkal, az uniós polgárság zavartalanul működő intézményével képzelhető el.

„A polgárok európai évének legfontosabb küldetése, hogy bemutassa az európai polgároknak, hogyan részesülhetnek az uniós jogok, szakpolitikák és programok által nyújtott előnyökből” – mondta Gurmai Zita.

Az Európai Bizottság 2011 augusztusában tett arra javaslatot, hogy 2013 az európai polgárok éve legyen, annak emlékére, hogy az uniós polgárság intézményét 20 évvel ezelőtt, 1993-ban hozta létre a Maastrichti Szerződés. Az Európai Unió az „európai évek” keretében minden évben kiválaszt egy témát, amelynek fontosságára kiadványokkal, konferenciákkal és más rendezvényekkel hívják fel a figyelmet valamennyi tagállamban az adott év során.