Polgárok európai éve: élhetünk-e a jogainkkal?

A polgárok európai évének célja, hogy felhívja a figyelmet az európai polgárokat megillető jogokra. 2013 azonban akkor lesz igazán sikeres, ha az európaiak azt látják, hogy a jogaikat valóban érvényesíteni tudják, hogy az európai uniós intézmények komolyan veszik saját alapelveiket, értékeiket - hangsúlyozta felszólalásában Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a polgárok európai évéről szóló parlamenti jelentés hétfő esti vitájában.

Valóban szabadon élhetnek-e a polgárok azokkal a jogaikkal, hogy képzettségük elismerése mellett, egy másik országban dolgozhassanak? Vajon mindenkire vonatkozik-e a diszkriminációmentességhez való jog, azokra is, akik romaként keresik a boldogulásukat egy másik tagállamban? Komolyan veszi-e az Európai Unió a demokratikus jogok garantálását, és felemeli-e a szavát, ha sérül a demokrácia valamelyik tagállamban, és az emberek nem élhetnek a demokratikus jogaikkal?

Az európai polgárok arra is kíváncsiak, hogy élhetnek-e a szociális jogaikkal, működik-e a szolidaritás alapelve? Kapnak-e segítséget azok, akiket a legjobban sújt a válság? Kifejeződik-e a szolidaritás az Európai Unió 2014 utáni költségvetésében?

Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolhatunk, úgy gondolom, sikeres lesz 2013, a polgárok európai éve - fejezte be felszólalását Göncz Kinga.