mszp.hu | Belföld
2023. május 25. 15:24

Politikai bábszínház zajlott szakmai egyeztetés helyett

Politikai bábszínház zajlott szakmai egyeztetés helyett
„A közalkalmazotti létet, a közalkalmazotti jogviszonyt nem lenne szabad elvenni a pedagógusoktól” – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ATV szerdai esti Egyenes Beszéd című műsorában.

Pintér Sándor egyeztetetésre hívta az ellenzéki pártok képviselőit, ahol a státusztörvény tervezetét vitatták meg. Az ellenzék szerint azonban nem szakmai megbeszélés, hanem politikai bábszínház zajlott. Erre az egyeztetésre az ellenzéknek el kellett mennie, többek között azért, hogy ne mondhassa azt a Fidesz, hogy az ellenzék csak kordont bont és tüntetget. Fontos volt a megbeszélés abból a szempontból is, hogy az ellenzék végre elmondhatta a miniszternek az oktatáspolitikával, valamint az ezzel kapcsolatos jogalkotással kapcsolatos problémákat.

Az MSZP társelnöke elmondta, hogy azok a szervezetek – akiket elvittek – nem szólalhattak fel, mert a miniszter szerint neki vendéglátóként joga van eldönteni, hogy kinek adja meg a szót, ő pedig a pártokat hívta csak meg a megbeszélésre.

Az egyeztetés azonban jó volt arra, hogy Pintér Sándor miniszter számára az ellenzék elmondhassa, hogy mi az a 3-4 komoly szakpolitikai probléma, amely a státusztörvénnyel kapcsolatosan felmerül. A legfontosabb, hogy a közalkalmazotti státuszt nem szabad elvenni a pedagógusoktól, hiszen közalkalmazottként is volna mód béremelésre, teljesítményértékelésre.

A másik komoly probléma, hogy a kormány a pedagógusok fizetésének rendezését uniós forrásból kívánja megvalósítani, miközben ez egy olyan kérdés, ami nemzeti hatáskörbe tartozik. A magyar pedagógusoknak a magyar költségvetés terhére kellene megemelni a fizetését.

A felsőoktatásba jelentkezőknek mindösszesen 1,2 százaléka jelölte meg első helyen a pedagógus pályát. A miniszter erre reagálva elmondta, hogy szerinte növekszik ez a szám. Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy a minisztert vagy rossz adatokból tájékoztatják, vagy alternatív valóságban él. „A miniszter úr olyat is mondott, hogy szerinte nincsenek túlterhelve a pedagógusok, szerinte nincsenek túlterhelve a diákok” – érvelt Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP társelnöke elmondta, hogy hajlandóak lennének a miniszterrel leülni tárgyalni és közösen egy olyan oktatáspolitikai tervet kidolgozni, amely korszerű és modern, amelynek köszönhetően jobb tudást és jobb képességeket szereznek a magyar diákok, amely a magyar gazdaság érdekét is szolgálná.

Kapcsolódó párttagok