Észak Online
2011. július 13. 15:09

Politikai kirúgások a rádiónál, tévénél

Ha a közmédiumok és a bíróságok már nem függetlenek, nincs demokrácia.

Ahol a közszolgálati médiumok és a bíróságok függetlensége megkérdőjeleződik, ott nincs demokrácia. Márpedig az Orbán-kabinet hivatalba lépése óta több, a bíróságok befolyásolására utaló visszajelzések láttak napvilágot, most pedig olyan ismert és elismert szakembereket távolítottak el a közszolgálati rádióból és tévékből, akiknek a szakmai alkalmasságához nem férhet kétség, s minden kétséget kizáróan politikai okok miatt kell távozniuk. Mindezt Gúr Nándor jelentette ki szerdán, Miskolcon.

Az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei elnöke tájékoztatóján felolvasta azoknak a Miskolcon dolgozó rádiósoknak és tévéseknek a névsorát, akik a hírek szerint tegnap elveszítették az állásukat. Mint mondta, ezek közül az emberek közül sokan évek, évtizedek óta állnak a köz szolgálatában, kirúgásuk azt mutatja, hogy a hatalom nem szakmai szempontok szerint döntött arról kinek kell mennie, kinek nem.

Az Országgyűlés első egy évet értékelve a képviselő elmondta: a 2/3-os fideszes többség elkezdte a jogállami rendszer és a demokrácia lebontását, gazdasági intézkedéseivel pedig a kiszolgáltatott helyzetben lévőket sújtotta. Bevezette az igazságtalan egykulcsos adórendszert, fokozatosan megszünteti az adójóváírás intézményét, megvágta a gyógyszerkasszát, tönkre tette a közfoglalkoztatási rendszert, lógósnak állította be az összes munkanélkülit és korkedvezményes nyugdíjast, bármikor kirúghatóvá tette a köztisztviselőket és a közalkalmazottakat, a bérből és fizetésből élő emberek jogait durván megnyirbálta. Bérkommandóval és szankciókkal fenyegeti azokat a cégeket, amelyek nem képesek kompenzálni a dolgozók – rossz kormányzati adópolitikából fakadó – fizetéscsökkenését. Hangsúlyozta: ezek az intézkedések csak azért születnek, hogy fenn tudják tartani azt a hibás, hektikus és bűvészkedő „vudu-gazdaságpolitikát", mellyel egy éven keresztül keserítik az emberek életét.

Gúr Nándor szerint a nyári rendkívüli ülésen a Fidesz által kiépített „többségi zsarnoksági" rendszer fenntarthatóságát szem előtt tartva törvénykezett a parlamenti 2/3-ad. Tették ezt úgy, hogy most már nemcsak az őket kormányzással megbízó emberekkel nem egyeztettek, de a parlamenti demokratikus szabályokat is felrúgták. A képviselő úgy véli, az őszi ülésszakon ennek a folytatása várható: a sarkalatos törvények tömkelegének meghozatalával saját hatalmának bebetonozását szeretné elérni a fideszes kétharmados többség. Szerinte a választási törvénnyel kapcsolatos fideszes álláspont is ezt tükrözi, hiszen úgy módosítanák a törvényt, hogy még kis többséggel is nagyarányú mandátumtöbbséghez juthassanak. Ezért szüntetnék meg az arányosságot biztosító kompenzációs listát, s akadályoznák meg, hogy a nem a későbbi győztesre szavazók álláspontja is megjelenhessen a parlamenti mandátumok kiosztásakor.