mszp.hu | Belföld | Oktatás
2019. szeptember 10. 11:15

Politikai komisszárokat ültet a kormány az iskolák nyakára

Politikai komisszárokat ültet a kormány az iskolák nyakára
Politikai kinevezetteket erőltet a Fidesz az iskolákra leplezetlenül; az igazgatókat helytartóvá, végrehajtóvá fokozták le – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatáspolitikusa kedden.
20-25 éve kiválóan teljesítő, bizonyítottan eredményes igazgatókat jószerivel indoklás nélkül menesztenek. Az igazgatók munkáltatói jogait elvették, a szülők és a tantestületek véleményezési jogát a kinevezéseknél megszüntették, hogy ne derüljenek ki a „politikai balhék”.
 
„Politikai komisszárokat ültetnek az iskolák élére” – mondta Kunhalmi az ATV Start című műsorában. „Még azt is megmondják, kit hívhatnak meg tanévnyitóra”.
 
Már tíz éve folyamatos átszervezés zajlik a közoktatásban, a felsőoktatásban és a szakképzésben is, de a színvonal egyre romlik. Az átszervezés pedig beismerése annak, hogy „az EMMI-be bepakolt struktúra megbukott úgy, ahogy van”.
 
Kunhalmi „tragédiának” nevezte, ha az esélyegyenlőségi és felzárkóztatási feladatokat rendészeti eszközökkel akarják megoldani, miután a terület a Belügyminisztérium alá került. A közoktatásról azt mondta: Kásler Miklós, a terület gazdája, a „kritikus, minimális” mennyiséget sem tudja ellátni a feladatból. A felsőoktatásról pedig, amit Palkovics László Innovációs és Technológiáért felelős miniszter kapott, Kunhalmi azt mondta: nem a szervezeti forma, hanem a tartalom a lényeg. Félő, hogy a Corvinus-modellel egyre csökken az államilag finanszírozott helyek száma, és szegényebbek és az alsó középosztály gyermekei egyre kevésbé fognak bejutni.
 
Már a 2010-es Széll Kálmán-tervvel is nagyon sok forrást elvettek a felsőoktatástól, „egy fél generációt” megfosztva a lehetőségtől, de azóta 2,5-3-szorosára nőtt a költségtérítéses helyek díja.
 
„Ez kifizethetetlen” – mondta Kunhalmi, hozzátéve: a kormány egyre szűkebb és szűkebb csoportot” „enged be” a felsőoktatásba. Az MSZP inkább bővítené a lehetőségeket:
„Egy fejlődő, Nyugat-Európához egyre közeledő országot szeretnénk, ahol nemcsak összeszerelőüzem van, meg nemcsak közmunkás” – mondta.
 
A kormány számait: hogy 1,2 millió gyerek kap ingyen tankönyvet, 108 tankerületben esélyegyenlőségi beruházásokat végeznek és jövőre  276 milliárd forint jut 800 iskola és óvoda felújítására, Kunhalmi „szép hangzatosnak” nevezte, de azt mondta: „Ezek nem eredmények ahhoz képest, hogy mit rombolnak”.
 
„Rendszerszintű problémákat ilyen toldozgatás-foldozgatással nem lehet” megoldani – mondta. 
 
Kiemelte: majd egy generáció, 100 000 gyerek úgy esett ki a közoktatásból, hogy nincs általános iskolai végzettsége, nem tud írni-olvasni sem. Ezzel a problémával az ország mit fog kezdeni? - tette fel a kérdést.
 
De a pedagógushiány is rendszerszintű és országos, béremelés pedig hetedik éve nincs – tette hozzá.
 

Kapcsolódó párttagok