MTI/mszp.hu
2012. július 25. 14:04

Politikai leszámolás Mezőkövesden

Az MSZP szerint politikai leszámolás történt Mezőkövesden azzal, hogy elbocsátották állásából Nyeste László pedagógust, önkormányzati képviselőt, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetségének alelnökét, aki a 2010-es helyhatósági választáson a szocialisták polgármesterjelöltje volt - közölte Gúr Nándor, az MSZP országos alelnöke szerdán Miskolcon.

A politikus a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: egyre több helyről - közintézményektől, oktatási intézményektől, önkormányzati cégektől - bocsátanak el olyan dolgozókat, akik nem a Fidesz szimpatizánsai, és akik munkahelyükön egyébként soha nem politizáltak.
   
A napokban elbocsátott pedagógus évtizedeken keresztül helytállt iskolájában, amelynek igazgató-helyettese is volt korábban, és bár politikai szerepet vállalt, illetve vállal, azt az iskola falain kívül teszi- fűzte hozzá.
    
Gúr Nándor politikai áldozatnak nevezte Nyeste Lászlót, aki a sajtótájékoztatón hasonlóan vélekedett. Mint elmondta: a mezőkövesdi Széchenyi István Szakképző Iskolát a fenntartó városi önkormányzat jószerivel mindenféle egyeztetés nélkül adta át a római katolikus egyháznak, az Egri Főegyházmegye pedig írásban jelezte: az intézmény pedagógusait, dolgozóit átveszi, senkit nem bocsátanak el, az új tanévben mindenkire számítanak.
    
Ebben a tudatban volt mindenki, amikor a Fidesz-többségű önkormányzat - amely augusztus végéig még az iskola fenntartója - testületi ülésen úgy döntött, mivel a kevesebb tanuló miatt kevesebb osztály indul az új tanévben, három pedagógust elbocsátanak - mondta Nyeste László. Megjegyezte: hármójuk közül az egyik tanár nyugdíjas, a másik pedagógusnak pedig az apja pedig kötődik a szocialista párthoz. Mielőtt megkapta az elbocsátásról szóló levelet, noha több diplomája van, az önkormányzat takarítói, illetve óvodapedagógusi, dajkai állást ajánlott fel neki - tette hozzá.
    
Gúr Nándor a sajtótájékoztatón közölte: levelet ír Ternyák Csaba egri érseknek, akitől azt kéri, hogy a nyilvánosság előtt erősítse meg írásban tett vállalásukat, vagyis azt, hogy minden kinevezett tanár munkájára igényt tartanak.
    
A mezőkövesdi esettel kapcsolatban Nyakó István MSZP-s országgyűlési képviselő a közelmúltban nyílt levelet intézett Tállai Andráshoz, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárához, a mezőkövesdi térség országgyűlési képviselőjéhez, aki korábban a város polgármestere volt. Nyakó István azt közölte: a két pedagógust szocialista kötődésük miatt bocsátották el. A belügyi tárca erre reagálva azt írta: minden konkrét bizonyítékot nélkülöz a szocialista politikus vádaskodása azzal kapcsolatban, hogy Tállai András államtitkárnak köze volna a két pedagógus elbocsátásához.