2011. március 03. 12:00

Politikai tisztogatás - politikai ejtőernyősökre szabott pályázati kiírások?

A Vidékfejlesztési Minisztérium alá tartozó Kelet-Magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakképző Iskola egy több helyen működő Területi Integrált Szakképzési Központ (TISZK), melynek vezetését egyértelműen politikai okok miatt távolították el tanév közben?

Az TISZK főigazgatóját január 31-ei hatállyal mentették fel, korára való tekintettel. A TISZK egyik intézménye: a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakközépiskola és Kollégium vezetőjét - prof. dr. Vasas Joachim igazgatót - pedig még tavaly év végén, szintén tanév közben, szintén a korára való tekintettel rúgták ki.

A sikeres szakemberek és kiváló intézményvezetők felmentésére valószínűleg azért volt szükség, mert kellett a hely a pártkatonáknak, a komisszároknak.

A történet pikantériája és egyben a január végi döntést még érthetetlenebbé teszi, hogy dr. Vasas Joachim professzor úr felmentésére pár nappal az után került sor, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr aláírásával ellátott egyetemi tanári címéről szóló kinevező dokumentumot kézhez vette.

A minap Szőcs Géza államtitkár úr a kormány nevében arról beszélt, hogy évad közben, határozott idejű kinevezéssel rendelkező intézményvezetőket nem mentenek fel szerződésük lejárta előtt.

Itt határozott idejű, még évekig fennálló intézményvezetői szerződésekről volt szó. A Vidékfejlesztési Minisztérium tudtunkkal még a magyar kormány része. Még sem tartja be saját szabályait? Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár ezt nem tudja?

A helyzet tehát az, hogy Orbán Viktor professzori címmel ismeri el prof. dr. Vasas Joachim felkészültségét, munkásságát, ezzel szemben kormányának államtitkára felmenti az intézmény vezetőket.

Ilyen esetben illik felajánlani a lemondást, ha a kormány valamelyik jól fizetett tagja ellentmond a kormányfőnek, vagy ha ellentétesen cselekszik, mint amit a kormány hirdet.

A kérdés, hogy miért? Miért kellet tanév közben, és ráadásul egy határozott idejű fennálló szerződést megszüntetni? Kellett valakinek a hely?

A pályázatot Mátrafüred esetében úgy írták ki, hogy arra szinte csak Ördög István fideszes politikus tudjon pályázni. Ráadásul sem szakmailag, sem végzettségét tekintve nem megfelelő Ördög István. Hiába: a pártkatona, az pártkatona, mint az ötvenes években?

Ráadásul úgy tűnik, hogy akinek kinézték a mátrafüredi szakképző intézmény igazgatói székét, még morális gondokkal is küzdhet, hiszen a kollégium tanáraként arról híresült el, hogy a gyerekektől "jutányos áron" átveszi az étkezési jegyeket. Ez a szakmai hiányosságokat is alulmúló mentalitás jellemző a Fideszre?

Ebben az esetben Ángyán József államtitkár úrnak csak egy választása marad, ha nem akarja kellemetlen helyzetbe hozni miniszterelnökét: le kell mondania államtitkárságáról. Ha nem mond le, akkor azzal a beismeri, hogy bort isznak és vizet prédikálnak.

Török Zsolt,
szóvivő