2011. február 17. 11:20

Politikai tisztogatás a Városházán

A polgármesteri hivatalban márciustól életbe lépő új szervezeti és működési szabályzat nem szól másról, mint az új politikai hatalom kiépítéséről - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Nagy László, az MSZP frakcióvezetője.

A rendszer nem lesz sem olcsóbb, sem hatékonyabb, az új struktúra a polgármesterhez tartozó politikai hadsereg kiépítését célozza, s falakat húz a városvezetés elé. Pénteken 11 irodavezető megbízását vonták vissza, közülük négy dolgozó köztisztviselői jogviszonyát megszüntették, ám a döntés nem szakmai, hanem politikai alapon született, s félő, hogy utódaik kiválasztásakor egy szempont lesz: hogy végrehajtják-e a városvezetés politikai akaratát.
Megindult a tisztogatási folyamat, s attól tartunk, ezzel nincs vége. Többször is feltettük a kérdést, ám választ arra nem kaptunk, így nem lehet tudni, hogy hány dolgozót érint az új szmsz, mint ahogy azt sem tudjuk, hogy a hét referatúra - ők közvetítik majd a politikai hatalmat és akaratot az osztályok felé -- mekkora létszámú lesz -- mondta a frakcióvezető.

Dr. Moskovits Károly önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a jelenlegi lépéseket az a törvény alapozta meg, mely lehetővé teszi a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátását, s melyet a jelenlegi kormány fogadott el néhány hónappal ezelőtt. A képviselő szerint mivel az új szervezetben több lesz a vezető, nem lehet költséget megtakarítani, holott a városvezetés erre hivatkozva alakította át a hivatal működését.