mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. május 05. 14:22

Pollreisz Balázs: A fideszes önkormányzat nagyon nem akarja meghallgatni az emberek véleményét

Pollreisz Balázs: A fideszes önkormányzat nagyon nem akarja meghallgatni az emberek véleményét
A győrszentivániak nem akarnak akkumulátorgyárat, a helyi önkormányzat által meghatározott, szükséges aláírásszám pedig egyértelműen azt mutatja, a városvezetés nem akarja meghallgatni a helyiek véleményét. Pollreisz Balázs, győri MSZP-s önkormányzati képviselő a Spirit FM Aktuál című műsorának péntek reggeli adásában beszélt az akkumulátorgyár elleni harcról.

A Győri Törvényszéken dolgozó bírák úgy tűnik ismerik, és be is tartják a törvényt, ez lehetett az oka annak, hogy megváltoztatták a választási bizottság döntését, kezdte mondandóját a szocialista politikus. Februárban Pollreisz Balázs két népszavazási kérdést is beadott a bizottságnak, az egyik úgy hangzott: „Akarja-e, hogy Győrben akkumulátorgyárat létesítsenek?”, ezt a kérdést azonban azzal az indokkal utasították el, miszerint „nem egyértelmű a kérdés”. Ezért egy jogász csapat által megalkotott kérdést is feltettek, mely így hangzik: „Egyetért-e ön azzal, hogy Győr Megyei Jogú Város önkormányzata ne kezdeményezzen kisajátítási eljárást a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított Győri Ipari Park bővítése céljából?” Ez megfelelőnek bizonyult a kormány által előírt feltételeknek is, így kénytelenek voltak hitelesíteni a kérdést, fejtette ki a győri politikus.

A győrszentiváni ipari park bővítése az ipari kamara elnökének elszólása nyomán látott napvilágot. Kiderült, a Volkswagen-csoport egy akkumulátorgyárat tervez építeni. Később az autógyártó-óriás már azt mondta, hogy nem is biztos, hogy Magyarországon, de Közép-Európában valahol mindenképp szeretne akkumulátorgyárat létesíteni. A győrszentivániak heves ellenkezésbe kezdtek, melynek eredményeképp 5 nap alatt összegyűjtöttek 6 ezer aláírást az akkumulátorgyár ellen tiltakozva.

A bizottság által végül elfogadott kérdés, lényegében arról szól, hogy a létesítendő ipari park helyén fekvő termőföldeket az önkormányzat „ne vegye el”, hanem csak a gazdák adhassák el, fejtette ki az MSZP politikusa. Amennyiben a gazdák nem szeretnék odaadni az ipari park építőinek a telküket, akkor legyen ehhez joguk.

Ha kiadásra kerülnek az aláírásgyűjtő ívek, 13-án elindulhat az aláírásgyűjtés, 30 nap fog rendelkezésre állni a támogatások összegyűjtésére. A szükséges aláírások számát az önkormányzatnak kellett meghatározni a 2012-es rendelet szerint. A választási törvény annyit ír elő, hogy minimum 10% és maximum 25%-a a választópolgárok aláírásának lehet szükséges, a fideszes városvezetés pedig a maximumban szabta meg a szükséges támogatások számát, így a 101 ezer választópolgárral rendelkező Győrben, 25-26 ezer aláírásra van szükség, 30 nap alatt. Pollreisz Balázs hozzátette, míg egy országgyűlési képviselőnek akár 100 településen kell 2 ezer aláírást gyűjteni, világosan látszik, hogy az akkumulátorgyár ügyében szükséges 26 ezer aláírás nagyon soknak számít, a fideszes önkormányzat „nagyon nem akarja meghallgatni a választók véleményét”, tette hozzá a szocialista politikus. 

Az MSZP önkormányzati képviselője elmondta, mindent meg fognak tenni, a helyi civil szervezetekkel összefogva is azért, hogy sikerüljön begyűjteni a szükséges mennyiségű aláírást. Kitelepüléssel, ellenzéki pártok támogatásával, online akciókkal, igyekeznek majd összeszedni a 26 ezer támogatást. 

A polgármester álláspontjával kapcsolatban elmondta, szerinte csak a budapesti pártközpont utasításait követi és mivel látja a helyiek ellenállását, kitérő válaszokat ad az akkumulátorgyárral kapcsolatban. Nem beszél az ide telepítendő üzem veszélyességéről, emellett pedig az itt elhelyezkedő termőföldek értéke jelenleg az átlagosnál magasabb aranykorona értékkel is rendelkezik. Végezetül elmondta, indítványozni fogja, hogy ezt a döntést meghozhassák népszavazás nélkül is, de kevés esélyt lát arra, hogy ezt támogatnák a kormánypárti politikusok.