Külföld | hajléktalanok Európai Unió
2014. január 16. 11:10

Pontos adatok kellenek a hajléktalanság mértékéről

Az uniós támogatások odaítélésekor az Európai Bizottság vegye figyelembe azt is, hogy a tagállami kormányok áldoznak-e a forrásokat a hajléktalanság megszüntetésére - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a hajléktalanságra vonatkozó uniós stratégia csütörtöki délelőtti plenáris vitájában.

"A hajléktalanság a szociális kirekesztés legkegyetlenebb formája, amely súlyosan sérti az emberi méltóságot is " - kezdte felszólalását a szocialista EP-képviselő.
 
"A gazdasági válság következtében nőtt a szegények, a hajléktalanok száma, de nincsenek pontos adataink a mértékéről, ezért is üdvözlendő, hogy az Európai Bizottság felmérést készíttet erről a jövőben. Kérjük az EU Alapjogi Ügynökségét is, hogy vizsgálja meg az extrém szegénység és hajléktalanság emberi jogi következményeit" hangsúlyozta Göncz Kinga.
 
"Noha a hajléktalanság kezelése tagállami kompetencia, garantálnunk kell, hogy a kormányok és a helyi önkormányzatok közös európai értékeink alapján keresnek megoldásokat. A mai vitában is többször szóba került, hogy elfogadhatatlan a hajléktalanság kriminalizálása, ez egyértelműen európai szintű beavatkozást követel".
 
"Az európai uniós források - az Európai Szociális Alap, az Európai Regionális Fejlesztési Alap - hozzájárulhatnak a helyzet javításához, ezért kérjük a Bizottságot, hogy a kormányokkal kötött partnerségi megállapodásokban ezt vegye figyelembe" - fogalmazott Göncz Kinga.