mszp.hu | Belföld
2020. május 13. 20:01

Porhintésnek is kevés a kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve

Porhintésnek is kevés a kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter május 12-én mutatta be az európai országok magyarországi nagyköveteinek, hogy miként valósítja meg a kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv részleteit.

Számol be a 444 tudománnyal, technológiával, gazdasággal foglalkozó honlapja, a Qubit.

A prezentáció megerősítette a hazai munkahelyvédelmi bértámogatás legfontosabb elemét, miszerint a kormányzati intézkedés mindössze a csökkentett munkaidőben foglalkoztatottak kieső bérének 70 százalékát fedezi. Ráadásul még ennek az ígéretnek a teljesítése is akadozik, mivel május 8-ig a beadott igényléseknek mindössze a 6,8 százalékát bírálták el pozitívan, 2,2 százalékát pedig elutasították. Mindez azt jelenti, hogy kevesebb, mint 300 cég kapott eddig segítséget 600 millió forint értékben.

A portál megjegyzése szerint a prezentációból kimaradt, hogy a bértámogatás felső határa egyébként csupán 112 ezer forint, ami jóval kevesebb, mint a többi visegrádi ország estében: Csehországban 294 ezer, Szlovákiában 314 ezer, Lengyelországban 188 ezer forint lehet a legmagasabb állami támogatás. Összességében a munkahelyek védelmével kapcsolatban az látszik, hogy a kormány nem szán erre túl sok pénzt. Az munkahelyvédelemre elkülönített összeg fele ráadásul adócsökkentés, nem pedig közvetlen támogatás. Így aztán nem is célozza azokat, akiknek most egyáltalán nincsenek bevételeik.

A cikk szerint a Gazdaságvédelmi Akcióterv a családok és nyugdíjasoknak sem sok konkrétumot ígér. Egyelőre a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaállítása látszik kézzel foghatónak, a többi javaslat egyelőre elég homályosnak tűnik. Az anyag szerint csupán tervezés alatt van még a családtámogatások, valamint a GYES, GYET és anyasági támogatások meghosszabbítása a veszélyhelyzet idejére.

Dr. Tóth Bertalant, az MSZP elnöke, a szocialisták frakcióvezetője azt fűzte hozzá, hogy a hallottak csak megerősítették abban, ami eddig is nyilvánvaló volt. Teljes egyértelmű, hogy a kormány mindennel foglalkozik, csak éppen a járvány miatt bajba jutott családokkal, munkavállalókkal, kisvállalkozókkal nem. Az eddig napvilágra került intézkedések ugyanis szinte semmit sem segítenek azokon a széles tömegeken, akiket elbocsátottak az állásukból, fizetés nélküli szabadságra kényszerültek, vállalkozóként elvesztették minden bevételüket vagy éppen megalázóan alacsony nyugdíjból élnek.

Az MSZP javaslata ezzel szemben teljesen világos. A legnehezebb helyzetben lévőknek kell leginkább a segítség, ráadásul most azonnal, nem pedig jövőre. Elbocsátási moratórium a közszférában és a multinacionális nagyvállalatoknál, bérgarancialap a kis- és középvállalkozások számára, amely az elbocsátások helyett a teljes fizetés 80 százalékát átvállalja. A válság idejére pedig vissza kell állítani a munkanélküliek ellátását kilenc hónapra, amely nem lehet kevesebb 100 ezer forintnál.

A szocialisták a nyugdíjak esetében a magas infláció és az élelmiszerárak drágulása miatt legalább 6,5 százalékos nyugdíjemelést sürgetnek. Elengedhetetlennek tartják a novemberben esedékes nyugdíjkorrekció minél előbbi kifizetését, mivel ennek a pénznek a visszatartása eddig is indokolatlan volt. Egyszeri, 20 ezer forintos juttatást javasolnak továbbá a 100 ezer forintnál is alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők részére.

A sors különös játéka, hogy éppen a magát családbarátnak mondó kormány tíz év alatt egyszer sem növelte a családi pótlékot. Ezzel párhuzamosan a GYES, a GYED és az anyasági támogatás duplájára emelése is indokolt. Szóval a luxuskikötők építése, plakátokon hirdetett propaganda és vadászkiállítások szervezése helyett bőven akadna még tennivaló - tette hozzá Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.

Kapcsolódó párttagok