Precedenst teremthet a katalán függetlenség

A katalán függetlenség hatása ellentmondásos lehet az európai kisebbségek számára.

"A katalán nép és Spanyolország joga és felelőssége, hogy döntsenek Katalónia függetlenségéről. Figyelemmel kell lennünk arra, hogy minden népet, így a nyolcmilliós katalán nemzetet is megilleti az önrendelkezés joga. Ha a katalán nép népszavazáson egyértelműen az országrész függetlensége mellett dönt, azt a nemzetközi intézményeknek tiszteletben kell tartaniuk. A katalán függetlenségi törekvés ugyanakkor az Európai Unió egészét érintheti. Ahogy azt a mai ülésen többen megfogalmazták, hatása ellentmondásos lehet a többi európai kisebbség, különösen a kisebbségi autonómiatörekvések szempontjából. Az Európai Parlament Nemzeti Kisebbségügyi Intergroupja erre figyelemmel vitatta meg a témát" - fogalmazott Tabajdi Csaba, az EP Nemzeti Kisebbségügyi Intergroupjának társelnöke.

A szocialista EP képviselő hangsúlyozta, hogy a Spanyolországot és az eurózóna egy részét sújtó gazdasági-szociális válság vitathatatlanul felerősítette a függetlenségi törekvéseket, annak azonban mély történelmi gyökerei vannak. "A jelenlegi helyzetben gyenge érvelésnek tűnik a spanyol központi kormányzat részéről, hogy a függetlenségről szóló népszavazás alkotmányellenes. Szemléletes hasonlattal élve: attól nem lesz jobb a házasság, hogy törvénytelenné nyilvánítják a válást" - mondta Tabajdi. Hozzátette, precedensértékű lenne Katalónia kiválása, hiszen még soha nem fordult elő az Európai Unióban, hogy egy tagállam országrésze kivált volna. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy sem a Lisszaboni Szerződés, sem más uniós jogszabály nem tisztázza a függetlenedő országrész uniós tagságát. Nem valószínűsíthető az automatikus tagság, ugyanakkor abszurd lenne a több mint negyed százada uniós tag országrész esetében egy teljes értékű felvételi eljárást indítani.

Katalóniában novemberben előrehozott választást tartanak, amelyen az előrejelzések szerint nagyarányú győzelmet arathatnak a függetlenségpártiak. Ennek kapcsán Tabajdi Csaba kiemelte, hogy a katalán függetlenségi törekvések szoros összefüggésben állnak a skót és a belgiumi flamand függetlenségi mozgalmakkal. A legutóbbi felmérések szerint a függetlenségről szóló népszavazást 2014-ig megrendezni kívánó Skóciában, és a szintén 2014-ben tartományi választásokra készülő Flandriában is többséget szerezhetnek a függetlenséget támogató pártok.