Problémamegoldás helyett tekintélyromboló ígérgetés

Navracsics Tibor ígéretet tett Thornbjorn Jaglandnak, az Európa Tanács (ET) főtitkárának a médiatörvény újabb módosítására. Ha a Fidesz megszavazta volna az MSZP módosító javaslatát, amely egyértelműen kizárta a médiatanács tagjainak újraválaszthatóságát, már nem kellene ígérgetni.  

Szomorú, hogy a Fidesz-kormány a problémák megoldása helyett még mindig Magyarország tekintélyét rombolja. Az „itt egy újabb módosítás, de most már érjék be ennyivel” mentalitás újabb önmegalázó helyzetet teremt nemcsak a kormánynak, de sajnos Magyarországnak is.

Az ET januári közgyűlésén felszólították a Fidesz-kormányt, hogy maradéktalanul tegyen eleget az ET emberjogi biztosának állásfoglalásában foglaltaknak. Közel 70 pontban sorolják a média- és a szólás szabadságát, az alapvető emberi jogokat, valamint a média függetlenségét felszámoló magyar szabályozás kritikus pontjait. Ennek betartása és betartatása az ET főtitkárát is kötelezi.

Az MSZP felszólítja a Fidesz-kormányt, hogy lépjen végre a fejlett demokráciákra jellemző viselkedés útjára! Kezdjék meg az ET-határozat alapján a magyar médiaszabályozás teljes átvizsgálását, a parlamenti pártok, az érintett szakmai- és érdekképviseleti szervezetek részvételével, és a konszenzust keresve nyújtsuk be a törvénymódosítási javaslatainkat!

Mandur László,
a Kulturális és sajtóbizottság tagja