MTI
2011. június 13. 16:33

Problémás a hétvégi betegszállítás megszüntetése

Elsősorban a sürgősségi betegellátást végző kórházakban fog jelentős fennakadást okozni az a minisztériumi rendelet, amely júliustól megszünteti a hétvégi betegszállítás finanszírozását - mondta Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés Egészségügyi és Szociális bizottságának MSZP-s alelnöke hétfőn az MTI-nek.

Havas Szófia emlékeztetett, hogy április végén jelent meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium rendelete, amelynek értelmében a hétvégén vagy ünnepnapon történő, nem sürgősségi betegszállítást nem finanszírozza az egészségbiztosító. Véleménye szerint ez azért okozhat problémát a sürgősségi betegellátást végző intézményeknél, mert nem tudják hazaküldeni azokat a betegeket, akik már nem szorulnak sürgősségi vagy kórházi ellátásra, a helyhiány miatt pedig új betegeket nem tudnak felvenni.
    
Havas Szófia úgy véli, az intézkedés "nem lett végiggondolva". Az új rendeletben az Országos Mentőszolgálathoz telepítették a magán betegszállítók felügyeletét, de ehhez sem apparátus, sem plusz pénz nem áll rendelkezésre. Tarthatatlan az az állapot, hogy ha hétvégén, vagy ünnepnapon szükség van betegszállításra, akkor nincs mentő, amely elszállítsa a beteget. Hozzátette azt is, hogy bár a rendelet július 1-jén lép hatályba, ugyanakkor az OEP arról tájékoztatta az intézményeket, hogy már június 1-jét követően nem finanszírozzák ezt a tevékenységet.
    
Havas Szófia arra a sajtóban megjelent információra reagálva, hogy a Péterfy Sándor utcai kórházban leállították a tervezhető műtéteket, és szeptemberig csak a sürgős, életmentő beavatkozásokat végzik el, kijelentette: a baleseti intézménynek nem feladata például a csípőprotézisek beültetése, hanem a baleseti, sürgősségi ellátásra kell koncentrálnia. A Péterfy utcai kórház közel 2 milliárd forintos adósságának felhalmozódásához elsődlegesen az járult hozzá, hogy olyan műtéteket végeztek, amely nem tartozik a kórház feladatkörébe - mondta az önkormányzati képviselő. Hozzátette, hogy ilyen ortopédsebészeti beavatkozást máshol is végeznek, tehát a betegeket más intézményekben meg tudják operálni.