mszp.hu
2023. augusztus 16. 09:59

Probojáczné Túri Éva emlékére

Probojáczné Túri Éva emlékére
Elhunyt egy csodás ember… Mi is az ember… Ez a kérdés merült fel bennünk, amikor meghallottuk a hírt, hogy Probojáczné Túri Éva elhunyt. Ezt az ő esetében megválaszolni azért is nehéz, mert életének minden területén maradandót alkotott.

Éva Kecskeméten született 1945-ben, Kecskeméten élt és itt is hunyt el a napokban, 78 évesen.

A Halasi úti Általános Iskolába járt, majd a Katona József Gimnáziumban tanult tovább. Itt kezdett el kosárlabdázni Adamik Ferenc tanítványaként. Szorgalmát és tehetségét dicséri, hogy felfigyeltek rá az akkor NB-II-es Kecskeméti Egyetértésben, majd a Kecskeméti Dózsában, ahol csapatkapitánynak választották. Az első kosárlabda edzését követő harmadik esztendőben már ifjúsági válogatott volt, sőt tizenkilenc évesen a felnőtt válogatottba is bekerült. Negyvenkét mérkőzésen képviselte hazánkat és nemzetünket. Itt se felejtette el, hogy kecskeméti, hiszen több városba hívták játszani, de ő ragaszkodott szülővárosához. Mindig vallotta, hogy őt Kecskeméthez köti minden. 

Sportaktivitása később sem csökkent. Az ő nevéhez fűződik egyebek mellett a Csinos Családanyák Csapata elnevezésű kosaras program, valamint a Nyugdíjas Torna Klub, amelynek helyszínét a Hakkoda Dojo-ban Király József biztosította számukra. A klub olyan sikeres, hogy azóta jelentősen kibővült, taglétszámban is és a program több helyszínen zajlik. 

Probojáczné Túri Éva a sport magas szintű művelése mellett komoly tanulmányokat folytatott. Szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán földrajz - testnevelés szakon tanult. 1965-ben Helvécián kezdett tanítani és 18 éven keresztül a Feketeerdői Általános Iskolában dolgozott, bár ő a diákokkal való foglalkozást sosem érezte munkának. 

1983-ban immár a családjával visszaköltözött a Rendőrfaluba és az ottani Halasi úti (ma Damjanich János) Általános Iskolában tanította a fizikát és a testnevelést is.

Grosán Pállal együtt vezették be a mindennapos testnevelést városunkban.

Három évvel ezután a tantestület megválasztotta az intézmény igazgatójának. Ebben a megbízatásában kollégái még háromszor megerősítették, így tizenhat esztendős igazgatói karrier volt mögötte. 

A pedagógusi pályán negyvenkilenc tanévet töltött, ezalatt semmit sem veszített lelkesedéséből, gyermekszeretetéből, munkája iránti rajongásából. 

Gyakran mondta fiatalabb pedagógustársainak: „Nekünk egyetlen dolgunk van: szeretni a diákokat."

A közéletben is aktívan tevékenykedett. 1994-től három cikluson át MSZP-s önkormányzati képviselőként és az oktatási bizottság tagjaként képviselte körzetét és segített az oktatásügy érdekeinek érvényesítésében. 

Alapító tagja volt az Európa Jövője Egyesületnek, alelnöke a Kecskeméti Nyugdíjas Szövetségnek és tagja még számtalan egyesületnek és civil csoportnak. Kuratóriumi elnöke volt az Iskolatáska Alapítványnak, amelynek legfontosabb célja a nehéz sorsú kisdiákok és szüleik támogatása. 

A Magyar Szocialista Pártnak a kezdetektől aktív, alapító tagja volt, a megyei és helyi szervezetben több alkalommal vállalt felelősségteljes funkciót. Élete utolsó időszakáig részt vett a helyi politika alakításában, de nem állt tőle távol a szervezeti élet egyetlen területe sem. Őt nem kellett soha megkeresni a feladattal, ő kereste és találta ki a feladatot.

Probojáczné Túri Évát az MSZP a közösségért végzett munkája elismeréseként több díjjal is kitüntette. 

Halála a Magyar Szocialista Párt, a civil közösség és Kecskemét városa számára is pótolhatatlan veszteséget okoz. 

Boldogok vagyunk, hogy ismerhettük és vigasztalhatatlanok, hogy elveszítettük.