mesterhazy.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld
2012. december 23. 07:14

Programalkotás után szövetségkötés

Nincsenek utcai tiltakozások Magyarországon - büszkélkedett még néhány hete is Orbán Viktor. Ez, persze, már akkor sem volt igaz. Decemberre viszont már egyenesen mindennapossá váltak a kormány elleni megmozdulások. A fiatalok rendkívül szimpatikus akciói hátterében kétévnyi össztársadalmi tapasztalat húzódik. A saját, a szüleik és a nagyszüleik tapasztalata. Túljutottunk a ciklus felén, ma már mindenki pontosan látja, milyen is Orbán rendszere. A tiltakozások alkalmával nem pusztán egy-egy intézkedés sorsa a tét, hanem annak a szisztémának a léte, amely az intézkedéseket kitermeli. Egyre többen jutnak ugyanarra a következtetésre, amit az MSZP már évekkel ezelőtt levont: a Fidesz képtelen a változásra, kizárólag a hatalom érdekli.


Az elmúlt hetekben a felsőoktatási keretszámok és a tandíj kapcsán ismét ország-világ számára nyilvánvalóvá válhatott az is, hogy a kormány menthetetlenül, tántoríthatatlanul hazug. A miniszterelnök nyilván tovább hazudik majd, de ezzel már csak egyetlen embert csaphat be: saját magát. Hosszú a lejtő, Orbán nem ért még az aljára, de gyorsul a lecsúszás. Egyre többen látják, hogy innen nincs visszaút számára. A Fideszt le fogjuk váltani. Immár nem Orbán jövője a kérdés, hanem Magyarországé.

Örömmel, lelkesedéssel figyelem a társadalom ébredésének minden jelét. Mindazonáltal, az MSZP elnökeként elsősorban arra a munkára vagyok büszke, amit ebben az évben, sőt, 2010 óta elvégeztek a szocialisták. Az MSZP-nek két éve még halálhírét keltették. Nyilván ezért is élünk majd sokáig. A jóslatok ellenére a Szocialista Párt fennmaradt, mi több, ismét hatékony, jól szervezett politikai erővé vált. A választás óta megtörtént a múlttal való szembenézés, számot vetettünk az MSZP húsz évének hibáival és erényeivel. Újjáélesztettük a kapcsolatot az európai szocialistákkal, ismét bekapcsolódtunk a nemzetközi szociáldemokrata vérkeringésbe, az európai baloldalról szóló közös gondolkodásba. Teljesen kicserélődött az országos pártvezetés, valamint számos megyei, települési, választókerületi szervezet vezetése is. A Magyar Szocialista Párt politikája ismét a jelenről és a jövőről szól.

Bizonyíték erre, hogy idén megszületett a Kelet-Magyarország- és a Budapest-programunk, valamint készül a többi regionális programunk is. Bemutattuk új gazdasági és oktatási programunkat. Mindez nem a véletlen műve, hanem tervszerű munka eredménye. Már két évvel ezelőtt nyilvánosan meghirdettük: 2012 a programalkotás éve lesz számunkra. Szakpolitikák sokaságában szakértők százaival dolgozunk további terveken. Rólunk mindenki tudhatja, mit gondolunk az ország helyzetéről és a kiútról. Igyekszünk minél több alkalmat teremteni arra, hogy terveinket minél több szervezetnek, állampolgárnak elmondhassuk, velük megvitathassuk. Ezért is lényeges, hogy újra mindenütt jelen vagyunk az országban. Ott vagyunk a választók közelében, kitelepülünk, demonstrálunk, tájékoztatjuk az embereket arról, mi folyik az országban, s mit ajánlunk az Orbán-rendszer helyett. Mert nekünk van mit ajánlanunk helyette.

Az MSZP egyértelműen a legerősebb, legszervezettebb ellenzéki párt. 2012-ben időközi választásokat nyertünk, olyan helyen is, ahol tíz éve nem győztünk. Köszönettel tartozom mindenkinek, aki a legnehezebb időkben is bízott bennünk, mellénk állt, támogatott minket! Azon leszek, hogy továbbra is méltóak legyünk erre a bizalomra.

Az országnak kormányváltásra van szüksége, sőt, az Orbán-rendszer leváltására. Ehhez a változáshoz pedig szükség van az MSZP-re. Mi pedig készen állunk a még több munkára, tárgyalásra, megegyezésre, kampányra, települési és országos szinteken egyaránt. Nyíltszívűen, nyílt sisakkal küzdünk az ország jövőjéért. Tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon sok még a feladat, sok-sok válaszra váró kérdés tornyosul előttünk. A felelősségünk is nagy: a demokratikus, élhető, biztonságos Magyarország körvonalait kell megrajzolnunk, politikai és civil partnereinkkel együtt. Stabil alapokat akarunk építeni. Ezért a programalkotás évét a szövetségkötés éve fogja követni. Mindenekelőtt pedig azért dolgozunk, hogy 2013 a remény, méghozzá a megalapozott remény éve legyen.