nyugat.hu | Belföld | önkormányzat 2014 Szombathely
2014. szeptember 15. 17:37

Programot hirdetett a szombathelyi baloldali koalíció

A központban a gazdaságfejlesztés van, de több lábon akarnak állni. Azt is megmondják, milyen pénzből valósítják meg, ha lehetőségük lesz rá.

Biztosan nem véletlen, hogy azon a napon jöttek ki programjukkal, amikor délután elkezdődik a választási vitasorozat. A program kijött nyomtatásban is, egy dekoratív füzetben, itt olvashatjuk, hogy az egész az Éljen Szombathely! Egyesület égisze alatt van.

Miről szólhat a következő öt év?

Persze, tudjuk, hogy itt egy baloldali koalíció munkálkodott a háttérben, ennek tagja – az egyesület mellett – az MSZP, a Demokratikus Koalíció az Együtt és a Szolidaritás. Gyorsan még annyit, hogy a program letölthető az eljenszombathely.hu oldalról, de cikkünk végén egy 24 oldalas galériában is elolvasható.

És akkor nézzük a programismertető sajtótájékoztatót, ahol Ipkovich György polgármesterjelölt, Nemény András alpolgármester- és képviselőjelölt, valamint Czeglédy Csaba kampányfőnök, szintén alpolgármester- és képviselőjelölt vett részt.

 

Miután Ipkovich György a kampány talán legfontosabb pillanatának nevezte az eseményt, Cezglédy Csaba elmondta, májusban álltak neki a programalkotásnak. Felmérték, miről szólhat a következő öt év, és kiderült, az uniós források felhasználásáról. Az EU pénzügyi ciklusa pontosan egybeesik a következő önkormányzati választási ciklussal. Mint mondta, szakemberek és sok segítőjük vett részt a munkában.

Megjelölik, milyen pénzből mit csinálnának

Eközben a városvezetés megkésett, most úgy tűnik, szeptember végére lesz kész az ő programjuk, ezért elküldik nekik a sajátjukat, talán találnak benne értékes gondolatokat. Czeglédy ugyanakkor reméli, hogy a következő öt évben Ipkovich György irányítja majd a várost.

Ipkovich kifejtette, új úton indultak el, Nem ígéreteket halmoztak egymásra, nem kívánságlistát készítettek, minden egyes programpont mellet ott van, milyen forrásból akarják megvalósítani. Már tudják, hogy ebben az öt évben több mint 13 milliárd forintnyi uniós támogatás érkezik a városba, erre, és az önkormányzat saját bevételeire alapoztak.

A program nem végleges, ahogyan egy ilyen program sem lehet az – mondta. Egy alapvetés, amire támaszkodni lehet, és a változások alapján módosítható – jelentette ki.

A legfontosabb a gazdaságfejlesztés

Aztán feltette a kérdést, sikeres lehet-e egy ellenzéki vezetésű város. A válasza igen volt, példának Szegedet említette, ahol az utóbbi években tudományos, gazdasági, kulturális fellendülés indult el. Szombathely pedig – állítólagos kiváló kormányzati kapcsolatai ellenére – folyamatosan süllyed. Erre példaként a váti repülőtér meghiúsulását említette.

A részletekbe Nemény András ment bele. Kijelentette, Szombathely sokrétű, színes város, soha nem egyetlen területéről volt ismert. A gépipar, a könnyűipar, a kereskedelem, a kultúra mindig is fontos volt itt, és ha ezt tudják, értő módon nyúlhatnak hozzá.

Az egyik alapgondolat, hogy sem Győrrel, sem más városokkal nem kell versenyezni, partnerként kell kezelni őket, és nyitni kell Ausztria felé is. A másik, hogy alapozni kell az uniós 13,7 milliárdos támogatásra, amit egyébként kiegészítenek az ágazati operatív programok. Ennek a pénznek a 70 százalékát a gazdaság fejlesztésére szánja az EU, de ez nem lehet öncélú.

A minőségi élet

A minőségi élet szolgálatába kell állítani a forrásokat, minőségi munkahelyekre, oktatásra, kultúrára, szórakozásra van szükség, ezt úgy foglalta össze: az élet városára. A minőségi munkahelyek megteremtéséhez ismerni kell az adottságokat, a munkaerőpiac jellemzőit, a munkaerő tulajdonságait, a multik és a vállalkozások igényeit. És ehhez igazodva kell lépéseket tenni.

Az ipari park üres területeit mindenképpen hasznosítanák, ennek érdekében Ipkovich György már most tárgyal Söptével, hogy ki lehessen használni a 600 hektárnyi terület adta lehetőségeket. De idetartozik, hogy a vasúti áruszállítás központját is ide szeretnék hozni, ennek érdekében vasúti terminált alakítanának ki. És fontos, hogy Szombathely legyen az agglomeráció központja.

Nemény összefoglalta: fontos, hogy ne egy lapra tegyenek fel mindent. Most a mechatronikára fordítanak mindent, pedig ebben az ágazatban olcsó, betanított munkaerő kell. Fontos a képzettség, és ebben a kis- és középvállalkozásokkal is együtt akarnak működni, támogatva azokat.

Ingatlanok, bérleti díj nélkül

Ipkovich szerint a programismertetés új elem a kampányban. Nem csak általános ígéreteket fogalmaznak meg, azt is megmondják, ki, mit, kivel, mivel és miből akarnak megvalósítani. Reméli, hogy a többi szervezettel ütköztetni tudják a programot, ezért is vállalják a vitákat. A mostani városvezetőket is erre szólítja fel, és nem arra, hogy sommás, általános kijelentésekkel intézzék el a többi szervezetet.

Czeglédy hozzátette, 30-35 ezer ember szavaz majd Szombathelyen. Nekik joguk van tudni, merre menne a város, ha rájuk szavaznak. És ismerniük kellene a többiek programját is, hogy felelősen tudjanak választani. Ő is megemlített néhány részletet.

Mint mondta, a sok önkormányzati ingatlan áll üresen. Ezeket kezdő vállalkozásoknak adnák, bérleti díj nélkül, ezzel is támogatva őket, és hasznosítva az üres helyiségeket. Ismét bevezetnék a kéttannyelvű, felmenő rendszerű oktatást, az óvodától a középiskoláig. Kijelentette, korábban három év ment el a beindítására, a mostani városvezetés pedig leállította. Azért is fontos, mert az oktatási kormányzat éppen most akarja megszüntetni a kéttannyelvű középiskolákat.

Ingyenes lenne a parkolás

Erre is van megoldásuk, a város vállalná a középiskolák plusz költségeit, azért, hogy folytassák a kéttannyelvű oktatást. Azzal fejezte be, hogy büszkék a programra, és ezen a héten közzé is teszik.

Egy kérdés érkezett, az ingyenes parkolás bevezetéséről. Ipkovich elmondta, ez benne van a programban. Úgy számolnak, 40-50 millió esne ki így a költségvetésből, ezt az összeget azonban várhatóan kompenzálná az iparűzési adó bevételének növekedése. Mert ha ingyenes lenne a parkolás, akkor a belvárosi kereskedőknek nagyobb lenne a forgalmuk, és több adót fizetnének.

Itt elolvashatja a programot >>>