MTI/mszp.hu
2011. szeptember 26. 16:29

Progresszív adózást!

Szekeres Imre napirend előtti felszólalásában az MSZP adózással kapcsolatos elképzeléseit ismertette. Ezek között szerepel az adómentes sávhatár 16 ezer forintra emelése, évi ötmillió forint felett 32 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs bevezetése, a nem munkából származó jövedelem esetén pedig évi 5 millió forint felett 24 százalékos szja-kulcs bevezetése, a munkáltatói járulékok csökkentése 3 százalékkal, a társasági adó csökkentése a 2010-es szintre és az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra mérséklése.

A szocialista politikus szerint ezekre azért van szükség, mert a kormány 2012-re vonatkozó adóterveivel - az adómentes jövedelmi sáv eltörlésével és a szuperbruttó megszüntetésével - a 240 ezer forint havi jövedelem alatt jelentősen nőnek az adóterhek és csökken a fizetés. Az MSZP számításai szerint a kis keresetűeknek havi 11 ezer forinttal, a közepes keresetűeknek pedig havi 5 ezer forinttal lesz kevesebb a fizetésük.

Szekeres Imre elmondta: ahhoz, hogy ezt kompenzálják és a bérek legalább reálértékben ne csökkenjenek, a munkáltatóknak 22 százalékos béremelést kellene végrehajtaniuk 2012-ben, ami teljesen irreális.