2011. november 28. 16:39

Progresszív baloldal a fiatalok és a nők egyenlő esélyeiért

A hétvégén Progresszív Konvenciót tartott az Európai Szocialisták Pártja (ESZP), amelynek keretében közel kétezer kutató, civil szakember és politikus vett részt Brüsszelben a gazdasági válság kezeléséről, a fiatalok munkanélküliségének problémájáról, az európai nyugdíjrendszer jövőjéről, a demokrácia általános helyzetéről és további témákról rendezett előadásokon és műhelybeszélgetéseken. Az egész Európára kiterjedő, nyitott ötletbörze fontos szerepet játszik az ESZP jövő évi kongresszusán elfogadásra kerülő programjának kidolgozásában.

A Konvenció keretei között az ESZP Nőszervezete (PES Women), a CEE Network for Gender Issues és az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa a nők politikai szerepvállalásáról rendezett kerekasztal-beszélgetést, amelyen az új gazdasági és társadalmi kihívásokhoz való alkalmazkodás szemszögéből vizsgálták meg a kérdést. Megnyitójában dr. Gurmai Zita, a PES Women elnöke elmondta: az elmúlt évek lendületes fejlődése ellenére a nőket érő diszkrimináció továbbra is valós probléma a munkaerőpiacon. A legnagyobb problémát azonban jelenleg az elért eredményeket komolyan veszélyeztető jobboldali törekvések jelentik. “Megálljt kell parancsolnunk az esélyegyenlőséget aláásó, konzervatív szellemű visszalépéseknek” – hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő, hozzátéve, hogy ehhez mindenekelőtt a nők politikai részvételének ösztönzésére van szükség. “Csak úgy garantálhatjuk az esélyegyenlőségi szemlélet érvényesülését, ha a döntéshozatalban is a népességen belüli arányukban képviseli magát mindkét nem” – tette hozzá.

A nőkhöz hasonlóan a fiataloknak is halmozottan hátrányos helyzettel kell szembesülniük a munkaerőpiacon: jól jelzi ezt, hogy a fiatalok körében a legtöbb tagállamban magasabbak a munkanélküliségi mutatók az átlagnál. Az Európai Szocialisták Pártja ezért a konvención kiemelten foglalkozott a fiatalok foglalkoztatottsági helyzetével is. A témának szentelt munkacsoport-ülésen Gurmai Zita felhívta rá a figyelmet: az ESZP az egyetlen olyan európai szintű politikai párt, amely mindkét társadalmi csoport problémáira valós válaszokat kínál programjában.

A Konvenciót megelőzően a visszavonulását bejelentő Poul Nyrup Rasmussen helyére megbízott elnökké választották az egykori bolgár miniszterelnököt, Szergej Sztanisevet. Gurmai Zita a leköszönő és a megválasztott elnökökkel folytatott szombati megbeszélésén megköszönte Poul Nyrup Rasmussen munkáját, akinek esélyegyenlőség iránti elkötelezettségét példaként állította Szergej Sztanisev elé.