mszp.hu | Belföld
2020. november 08. 21:19

Propaganda célú porhintés helyett valódi segítséget az otthonok felújításához!

Propaganda célú porhintés helyett valódi segítséget az otthonok felújításához!
A hazai lakások kétharmada elmúlt 40 éves. Nagy részük elhanyagolt állapotban van, 60 százalékukhoz megépítésük óta hozzá sem nyúltak.

Az 1,4 millió „Kádár-kocka”, az 1960 és 1980 között épült családi házak, illetve a társasházi lakások akár kétszer annyi energiát is fogyaszthatnak négyzetméterenként, mint egy panellakás. Sokban magányos kisnyugdíjasok élnek.

A magyar emberek jelentős hányada szeretné energetikai szempontból korszerűsíteni otthonát, és csökkenteni a rezsiköltségeit, de nincs rá pénzük. Számukra a kedvezményes hitelkonstrukciók vagy önerőt igénylő szűkös kormányzati programok semmilyen segítséget nem jelentenek.

A Fidesz-kormány otthonfelújítási programja kizárja a támogatásból a nyugdíjasokat, a gyermekét egyedül nevelő szülőket, és a gyermektelen párokat is.

Az MSZP valódi segítséget követel annak érdekében, hogy csökkenjen a háztartások fűtési költsége, és a hazai épületállomány szén-dioxid-kibocsátása.

Az MSZP azt akarja, hogy a családok, idősek és fiatalok egyaránt önerő és hitel nélkül növelhessék otthonaik energiahatékonyságát szigeteléssel, nyílászárók cseréjével, a fűtés modernizálásával, EU-s és piaci forrásokból. A felújítás költségének fedezete előállítható a felújítással elérhető energiaköltség-megtakarításból, amelyen a tulajdonos és a felújtás költségét rendelkezésre bocsátó állam a megtakarítás jelentkezésétől meghatározott ideig osztozik. Ha a megtakarítás elérte az állami befektetés összegét, a megtakarítás teljes mértékben a tulajdonosnál marad.

Az energiamegtakarítás érdemben hozzájárulna a lakosság energiaköltségeinek csökkentéséhez, a klímavédelmi célok teljesítését is segítené, és jelentős megrendelés-állományt jelentene az építőipar számára.

Az MSZP azt akarja, hogy a Fidesz-kormány ne zárja el se a fiatalokat, se az időseket attól, hogy korszerű, energiahatékony, kis rezsijű lakásban élhessenek!

MSZP

Bővebb információ: Pollreisz Balázs, az MSZP elnökségi tagja

Kapcsolódó párttagok