mszp.hu | Belföld
2020. június 17. 14:28

Propagandaújság helyett értékálló nyugdíjemelést az időseknek!

Propagandaújság helyett értékálló nyugdíjemelést az időseknek!
Elfogadhatatlan, hogy a kormány értékálló nyugdíjemelést nem, csak ingyenes propagandaújságot akar adni az idős embereknek.

Napjainkban, amikor több mint 8%-kal emelkednek az élelmiszerárak nem ingyenes kormányzati propagandaújságra, hanem azonnali segítségre van szükségük a nyugdíjasoknak. Az ország lakóinak csaknem egyharmada időskorú, ők nemcsak a vírusnak, hanem a válságnak is fokozottan ki vannak téve, hiszen a folyamatosan emelkedő árakat, kiadásokat az értéküket veszítő nyugdíjakból kell fizetniük.

A biztonság, a tisztességes megélhetés az idős embereknek is jár!

Ennek érdekében az MSZP követeli:

  • az alacsony összegű nyugdíjak fokozatos felzárkóztatását, és a minimálnyugdíj radikális - javaslatunk szerint 2021-től 80.000 forintra történő emelését, hogy a minimálnyugdíj közelítsen - fokozatosan - az európai átlaghoz! Azt akarjuk továbbá, hogy a válság hatásának ellensúlyozására minden átlag alatti nyugdíjban részesülő idős ember kapjon azonnal 20 ezer forint egyszeri juttatást is, készpénzben;

 

  • a 13. havi nyugdíj első heti részletének azonnali bevezetését, és úgy, hogy minden nyugdíjas azonos összegű juttatásban részesüljön. Mindez azt jelenti, hogy álláspontunk szerint 2020/21-ben minden nyugdíjasnak plusz 70 ezer forintot kell kapnia!

 

  • a nyugdíjak számítása során a svájci indexálásra történő áttérést, és már az idei évre járó, 6,5%-os emelés érvényre juttatását, januárig visszamenőleg! Átlagnyugdíj esetén egy nyugdíjasnak ez évi 62 ezer forint többletet jelentene.


Értékálló nyugdíjemelésre van szükség, mert ezzel lehet biztonságot adni az idős embereknek, és közvetve segítséget nyújtani a családoknak.

Ha nem ezeknek az intézkedéseknek a megvalósulásáról akarják tájékoztatni az időseket, úgy teljesen felesleges a tintát, a papírt és a pénzt pazarolni egy olyan újabb semmitmondó propagandára, amiből semmit nem adnak az élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban.

MSZP