mszp.hu | Belföld | Közös akarattal
2022. február 08. 18:25

Publikussá vált az OLAF-jelentés a botrányos fideszes Elios-ügyről

Online sajtótájékoztatón mutatták be kedden az Egységben Magyarországért képviselői az OLAF-jelentést az Orbán Viktor vejét is érintő Elios-botrányról, amely a NER működésébe is beágyazódott, amelynek helyi szinteken is jelentősége van, és ami egy önmagán túlmutató fideszes rendszerszintű jelenség.

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő bejelentette a hírt, hogy végre nyilvánossá váltak a TASZ által az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) kiperelt anyagok, bár azokban sok új információ nem volt. Főként az nyert megerősítést, hogy a sokéves lopási folyamatnak az lett a vége, amikor [az azóta Marbellára menekült] Tiborcz István kiszállt az Elios cégből, kivette a nyereséget, és ezzel hárommilliárd forintot keresett.

„Ebben az ügyben nem Tiborcz személye a legfontosabb – izgalmas, hogy pont a miniszterelnök legközelebbi rokona keresett ennyi pénzt – hanem az, hogy ez az ügy gyönyörűen bemutatja azt a rendszert, az a történelmi léptékű, hatalmas kiépített bűnszervezetet, amelynek egyetlen célja az uniós támogatások ellopása volt” – jegyezte meg.

A korrupcióelleni munkásságáról ismert független politikus elmondta, annak idején, Szekszárdon személyesen is megtapasztalta, hogy a közbeszerzési eljárások irányítottak és összehangoltak voltak, ugyanúgy zajlottak más településeken is: a legfelsőbb szinteken kezdődtek és a feladatokat már lejjebb, a helyi fideszes önkormányzatokkal hajtatták végre.

„Mondhatnánk azt, hogy Tiborcz-ügy 2012-13-ban volt, lassan már elévül, de ebben ne reménykedjen senki: amikor valaki aláírta a lezáró dokumentumot, ami arról szól, hogy itt nem történt semmi, ő nyilvánvalóan bűncselekményt követett el, (…) és ez a történet sem maradhat következmények nélkül”.

Az Elios-ügy helyi vonatkozású részleteket az MSZP-s Harangozó Tamás, az Egységben Magyarországért Tolna 1-es országos választókerületében, Szekszárdon indított képviselőjelöltje ismertette.

„Ezzel az üggyel nemcsak az a baj, hogy ellopták az adófizetők pénzét, méghozzá kétszer: egyrészt az uniós adófizetők pénzét lopták el, majd amikor kellemetlenné vált a miniszterelnöknek, Orbán Viktornak, hogy a saját veje neve fémjelzi ezt a csalás-sorozatot, akkor egyetlen tollvonással a magyar adófizetők pénzéből visszafizették az EU-nak ezt a támogatást” – emelte ki.

„Itt hivatalnokok – polgármesteri hivatalban, állami hivatalban dolgozó emberek – hivatali visszaélést követtek el, hogy valakinek a miniszterelnök közvetlen környezetében jogtalan előnyt szerezzenek” – húzta alá, hozzátéve, hogy a céges és hivatali csalásokon túl még olyan műszaki megoldást, olyan halvány fényű lámpákat is alkalmaztak mindeközben, ami a polgárok életét és testi épségét a mai napig veszélyeztetetik.

„Szekszárdon ez a beruházás 750 millió forintot jelentett. Biztos vagyok benne, hogy a többi városnak sem lesz a következő 5-10 éven belül saját erőforrása arra, hogy ezt a gyalázatot rendbe tegye” – mondta az MSZP frakcióvezető-helyettese. A szekszárdi ellenzéki jelölt kérte a következő kormányt, hogy az ügyben érintett településeken dedikált forrásokkal segítsen majd helyrehozni az okozott problémákat.

Tompos Márton, a Momentum szóvivője hozzátette, a településeket megkárosító bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmény-sorozatot az Orbán-család és a hozzá közeli szereplők a valódi ajánlati versenyt kizárva, színlelt pályázatokkal és túlárazva valósították meg. Elmondta, ezért is kulcsfontosságú a magyarok számára a hasonló, ezerszámra elkövetett lopások megfékezésére, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez és felálljon a Hadházy Ákos-vezette Korrupcióellenes Hivatal. „Ehhez is kérjük majd április 3-án mindenki támogatását” – tette hozzá végezetül.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21