mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. február 22. 10:38

Pusztai Patrik: Az infláció tönkretette az ösztöndíjrendszert

Pusztai Patrik: Az infláció tönkretette az ösztöndíjrendszert
Kedd reggel a Spirit FM Aktuál adásában adott interjút Pusztai Patrik, az MSZP elnökségi tagja és az Ifjúsági Tagozat elnöke. Szó volt többek között az egyetemistákat érintő megélhetési válságról és az ösztöndíjakról, illetve a szociális támogatásokról is.

Pusztai Patrik elmondta, az ösztöndíjrendszer jelenleg egyáltalán nem tölti be a feladatát, hiszen se nem ösztönzi a hallgatókat a jobb tanulmányi teljesítményre, se nem ad segítséget a hátrányos anyagi helyzetűeknek. “Teljesen egyértelmű, hogy az infláció tönkretette az ösztöndíjrendszert” - foglalta össze a kialakult helyzetet. Kiemelte, az ösztöndíjak összege 2020 óta változatlan, miközben az infláció jelenleg 25,7 százalék. Az egyre dráguló élelmiszerárak, tanköltségek, utazási költségek is csak tovább nehezítik az egyetemisták dolgát.

Az Ifjúsági Tagozat elnöke nyomatékosította, elengedhetetlen az ösztöndíjak összegének megemelése. Az egyre dráguló albérletárakat nem tudják kigazdálkodni az egyetemisták és már a kollégiumok sem nyújtanak kielégítő megoldást. Hozzátette, a Diákváros megépítése megoldás lenne a hallgatók lakhatási problémájára.

A havi kiadásokkal kapcsolatban elmondta, a kollégium 9-30 ezer forintos díjának kifizetése tulajdonképpen felemészti a teljes ösztöndíjat. Kiemelte, sokak számára nem lehetőség a kollégiumba költözés hiszen helyhiány van, a hallgatók nagy részének saját albérletet kell kivenni. Az egyetemistáknak sokszor emiatt munkát kell vállalni az egyetem mellett, másképp egyszerűen nem tudnák megoldani a havi költségeket.

Az, hogy a hallgatóknak dolgozni kell azért, hogy fedezhessék a megélhetésüket, azt is eredményezi, hogy pont emiatt leromlik a tanulmányi eredményük, mely az ösztöndíjról való lemaradással járhat. Pusztai Patrik szerint a Diákváros megépítése és az ösztöndíjak azonnali megemelése lenne megoldás a kialakult helyzetre. Hozzátette, a kormány által az alapítványi egyetemek kuratóriumába kinevezett politikusok “zsíros” fizetést tettek zsebre, ezt az MSZP politikusa szerint vissza kéne fizetniük, és az ösztöndíjprogramokra fordítani.

Létező probléma az is, hogy egyre több hallgató kényszerül félbehagyni egyetemi tanulmányait azért, mert a munka elviszi minden energiáját és idejét. Ez az országnak is komoly gondot okozhat a későbbiekben, hiszen szakemberektől esik el azért, mert az ösztöndíjrendszer képtelen volt valójában segíteni a hallgatóknak.

Kapcsolódó párttagok