mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. február 11. 22:13

Putyin nem engedte meg Orbánnak, hogy újabb NATO csapatok érkezzenek

Mesterházy az orosz-ukrán helyzetről: Putyin nem engedte meg Orbánnak, hogy újabb NATO csapatok érkezzenek

Kormányváltás kell ahhoz, hogy Magyarországon a Pegasus szoftverrel történt titkos megfigyelések részletei nyilvánosságra kerüljenek – jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője az ATV Start című műsorában. A politikus az orosz-ukrán helyzetben tanúsított magyar álláspontot kritizálva kijelentette: úgy tűnik, Putyin nem engedte meg Orbánnak, hogy Magyarországra újabb NATO csapatok érkezzenek, a magyar miniszterelnök pedig nem tud nemet mondani az orosz érdekek képviseletére.

Az MSZP politikusa szerint a jelenlegi ellenzék világossá tette, hogy  kormányváltás után közzé fogják tenni a Pegasus-féle lehallgatásokkal kapcsolatos információkat. Mint mondta, a probléma súlyát az is jelzi, hogy a történtek kivizsgálására több európai országban hivatalos vizsgálatok folynak, a héten az Európai Parlament plenáris ülésén is megvitatják a Pegasus botrányt, valamint vizsgálóbizottság felállításáról is döntöttek.

Mesterházy Attila szerint Magyarországon olyan gumiszabályok vannak, hogy bárkit, bármikor le lehet hallgatni, ezért értelmezte úgy az adatvédelmi biztos, hogy a megfigyelésekkel minden rendben van. Ezzel kapcsolatban az egységes ellenzék álláspontja az, hogy pontosabb szabályozásra van szükség és világosabb korlátokat kell felállítani, hogy az emberek magánéletéhez fűződő joga védve legyen.

Egy másik témában, az orosz-ukrán helyzetre kitérve Mesterházy Attila a NATO Parlamenti Közgyűlésének alelnökeként úgy fogalmazott: az, hogy Magyarország elutasítja további NATO-katonák érkezését, nem megfelelő szövetségesi válasz. Szerinte a kis létszámú csapatok érkezésének inkább szimbolikus jelentősége volna, viszont így hazánk lesz az egyetlen NATO tagország, amely Ukrajnával határos, de mégsem vesz részt ebben az akcióban. Szerinte ez azt jelzi, hogy Orbán Viktor nem szuverén, ha Oroszországról és Putyinról van szó, és nem tud nemet mondani az orosz kérésekre, az orosz érdekek képviseletére.

„Teljesen világos, hogy a Putyin-Orbán találkozón erről is szó lehetett. Gondolom, nem engedte meg Putyin elnök Orbánnak, hogy Magyarországra újabb NATO csapatok érkezzenek” – jelentette ki az MSZP politikusa.
Mesterházy Attila szerint a NATO-ban sokkal nagyobb aggodalommal figyelik a Fidesz-kormány szövetségesi magatartását, mint amit nyilvánosan megfogalmaznak, ő ezt belülről világosan érzékeli. Ugyanakkor az eltérő álláspontoknál fontosabb, hogy azokból milyen cselekvés következik.

Az MSZP politikusa újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: szerinte az orosz-ukrán helyzetből nem lesz háború. „Világos nemzetpolitikai és geopolitikai érdekek ütköznek a NATO és Oroszország oldaláról. Oroszország megpróbál most erőszakos módszerekkel érvényt szerezni a saját akaratának. Hosszú távon marad egy érzékeny helyzet, de én úgy gondolom, hogy háború nem lesz” – fogalmazott a NATO Parlamenti Közgyűlésének alelnöke.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21