Quaestor-botrány: a károsultak pénze eltűnt, Szijjártónak luxusvillája lett

Quaestor-botrány: a károsultak pénze eltűnt, Szijjártónak luxusvillája lett
A Quaestor-károsultak pénze a fideszes politikusok és barátaik kapzsisága miatt tűnt el. A meglopott emberek befektetéseit azért nem tudták kifizetni, mert a csődről előbb értesített külügyi tárca a kisbefektetők előtt kiszivattyúzott a Quaestorból 3,8 milliárd forint készpénzt.

A Külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) eleve nem tarthatta volna a Quaestornál a pénzét, még állampapírok formájában sem. Mivel a pénz Questorban tartásán valakik még saját zsebre is keresni akarhattak, ezeket az államkötvényeket átválthatták 1,5 százalékkal kedvezőbb kamatozású Quaestor-kötvényre.
 
Sajtóhírek szerint a Quaestor már 2013-ban több mint kétszer ennyi pénzzel brókerkedhetett a Külügyminisztériumnak. Majd éppen amikor a brókercég bedőlt, a külügyi tárcát mindenki mást megelőzve készpénzben kifizette a Quaestor. Ezért alig maradt pénz a kisbefektetők kártalanítására.
 
Így tűnt el a Quaestor ügyfeleinek a pénze, és ebben az időszakban vásárolt „családi összefogással” csaknem 200 milliós luxusvillát Szijjártó Péter külügyminiszter.
 
Az MSZP továbbra is választ vár a külügyi tárcától a következőkre: hogyan jutott el az állampapírok helyett 3,8 milliárd forint készpénz a Kereskedőházhoz? Ha elutalták, milyen számlára tették ezt, hiszen a cégnek nem is volt készpénzes számlája a Quaestornál? Ha készpénzes kifizetés történt, ki vette át a pénzt, hány teherautóval vitték el, ki vett részt ebben a műveletben és ki irányította ezt?
 
Szakács László,
frakcióvezető-helyettes, a Brókerbotrányt vizsgáló bizottság tagja