mszp.hu | Belföld | március 15-ei rendezvény
2015. március 16. 10:55

"RABOK LEGYÜNK VAGY SZABADOK?”

„Rabok legyünk vagy szabadok?” Tette fel a máig aktuális és fontos kérdést Petőfi Sándor 167 évvel ezelőtt. Mára oda jutottunk, hogy nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy nem vagyok rabok. De szabadok sem! Nem vagyunk szabadok, mert meg akarják mondani, mit nézzünk, mit olvassunk, mit gondoljunk, sőt: most már azt is, hogy mikor vásároljunk. 

1848-ban Magyarország ifjúsága választás előtt állt és döntése eredményeképp nem Kelet felé, hanem Kossuth vezényletével Nyugat felé, az európai eszmék felé fordult. Ma is ez a kérdés áll előttünk. A szabadságjogokat korlátozó keleti modellt, vagy a szabad nemzetek Európáját választjuk. 1848-ban Kelet felől azok érkeztek, akik elfojtották és leverték a szabadságért hívott küzdelmünket.

A márciusi forradalom előtt úgy tűnt, hogy a császári hatalom túl erős. Mégis elég volt egyetlen nap az elsöpréséhez. A jelenlegi hatalom is ugyanilyen. Erősnek akar látszani, miközben a belső harcok és válságok már legyengítették.

A Márciusi Ifjak a XIX. századan a szabadságjogaikért, a szabad sajtóért és az önállóságért álltak ki. Ma is ki kell állnunk ezekért az eszmékért. Ki kell állunk a mindenki számára elérhető felsőoktatásért, az iskolaválasztás szabadságáért és azért, hogy ne külföldön kelljen keresni a boldogulás lehetőségét, hanem hazánkban is megtaláljuk azt. Március 14-én Petőfi, Jókai, Vasvári még csak remélte, hogy eszméiket, jövőképüket át tudják adni az ország lakosságának és együtt tudnak küzdeni a megvalósításukért.

Mi békéscsabai baloldaliak, szocialisták rájuk is emlékezve Békéscsabán a Kossuth szobornál gyújtunk gyertyát március 14-én 18 órakor, hogy ezzel is jelezzük, hogy az 1848-as elődökhöz hasonlóan mi is a Nyugatot választjuk!

Az MSZP Békéscsabai Szervezete nevében:

Miklós Attila
elnök