MTI/mszp.hu | Belföld | EU országgyűlés parlament
2017. április 24. 16:06

Rabszolgamunka-törvény, Oktatás, Gyermeknevelés

Rabszolgamunka-törvény, Oktatás, Gyermeknevelés
Ülésezett a Parlament.

"Rabszolgamunka-törvényt" tervez a kormány

Varga László felszólalását azzal kezdte, a zuglói ellenzéki választási győzelem is bizonyítéka annak, hogy egyre nő az elégedetlenség az országban. szocialista politikus bírálta a kormány korábbi foglalkoztatáspolitikai döntéseit, illetve a mostani, a munkaidőkerettel kapcsolatos törvénymódosítást. Szerinte a javaslat lehetővé tenné a munkavállalók túldolgoztatását azáltal, hogy a munkaidőkeretet három évre növelné. A tervezett "rabszolgamunka-törvényről" a munkavállalókkal nem egyeztettek - közölte.

Az MSZP a gyermekbántalmazásról értekező kiadványról

Bangóné Borbély Ildikó a gyermekbántalmazásokról szólva azt firtatta, felelősségre vonható-e az, aki arról értekezik egy kiadványban, hogyan kell veréssel nevelni a gyerekeket. Az érintett könyvet szavai szerint egy vallási kiadó terjeszti, s abban külön fejezet foglalkozik azzal, mikor és hogyan érdemes a gyermekeket megverniük a szülőknek - jegyezte meg. Azt kérdezte, rendben van-e ez így, szabad így könyvet megjelentetni?

Mikor újítják fel a Szeged-Kübekháza közötti utat?

Szabó Sándor azt kérdezte, mikor valósul meg a legrosszabb állapotú Csongrád megyei út, a Szeged-Kübekháza közötti felújítása, és mekkora útszakaszt érintenek a szegedi útfelújítások.

A nemzeti konzultációról

Józsa István azt kérdezte, meddig hazudik a kormány a magyaroknak még Brüsszelről. Mint mondta, meglepő számukra, hogy a kormány "ezerrel nyomja" az unióellenes kampányt, ám eközben mindent megtesz az uniós források minél szélesebb körű felhasználása érdekében. Megjegyezte: hiába minden erőlködés a konzultáció ügyében, eddig tizedannyian sem reagáltak az "érthetetlen" kérdésekre, mint máskor. Szerinte a villamos energiáról szóló irányelvben nem szerepel az, amit a kormány állít. Hogyan állnak saját pártcsaládjukkal Brüsszelben? - kérdezte.

Hogyan növelhető a termelékenység?

Gúr Nándor a népességfogyásra, különösen a munkaképes korú lakosság számának és arányának csökkenésére hívta fel a figyelmet. Azt kérdezte: így hogy nő majd a termelékenység?

Drasztikusan romolhatnak egyes gyermekek lehetőségei

Kunhalmi Ágnes szerint drasztikusan romolhatnak a magatartási zavarral küzdő gyermekek lehetőségei, ha sima pedagógusok tarthatnának gyógypedagógiai foglalkozásokat. A tanárhiány problémáját szerinte a kormány okozta a pedagógusok kényszernyugdíjazásával. Mely egyházakkal állapodtak meg közfeladat átadásában?

Tukacs István azt kérdezte: mely egyházakkal kötöttek együttműködési megállapodást közfeladatok ellátására? Azt mondta: Nyíregyházán a szülők megdöbbenését váltotta ki, hogy az egészségügyi szakközépiskolát a görög katolikus egyház venné át.

Mi lesz az egykori paksi vasúti múzeummal?

Heringes Anita arra hívta fel a figyelmet, hogy az egykori paksi vasúti múzeum épülete katasztrofális állapotban van. Hová forduljanak érdemi megoldásért a helyiek? - kérdezte.

Kinek az érdeke volt a letelepedési kötvény?

Szakács László arról érdeklődött, hogy miért kellett létrehozni a letelepedési kötvények konstrukcióját és miért kellett abba külső cégeket bevonni. Bírálta, hogy a közvetítők tulajdonosi háttere nem megismerhető. Azt kérdezte, kinek az érdekében állt a forgalmazás.

Vonják vissza a munkaidőkeret-elszámolásról szóló javaslatot!

Gúr Nándor azt kifogásolta, hogy a kormány nem egyeztetett semmilyen érdekképviselettel a munkaidőkeret-elszámolást érintő törvénymódosítási javaslatról, amely alapján 3 évre bővülhetne az elszámolási időszak. Értékelése szerint "agyon akarják hajszolni" a munkavállalókat, a kormány pedig multi érdekeket szolgál ki. A politikus azt követelte, hogy vonják vissza az előterjesztést.

Mire számíthatnak a gazdák a fagykár után?

Legény Zsolt arról számolt be, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több hullámban érte fagykár gazdákat, elsősorban a gyümölcsösökben keletkeztek károk. Megjegyezte, nem ez volt az első eset, a kárenyhítési rendszer pedig nem tudja megoldani a problémát. Azt kérdezte, mire számíthatnak a gazdák.