Rabszolgatörvényre készül a kormány

Az Éhségmeneteket is szervező Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület felháborítónak tartja, hogy az Országgyűlés a munka törvénykönyve újabb, család és életellenes módosítására készül. A FIDESZ-KDNP kormány ezzel a kizsákmányolás és a melós-nyúzás újabb szintjére lép.

A javaslat szerint a kormány gyakorlatilag átadja a munkavállalók pihenőidejének beosztásának lehetőségét a munkaadóknak. Így az is előfordulhat, hogy a megszakítás nélküli, a több műszakos vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalók számára is elegendő lesz havonta heti egy pihenőnapot kiadni. Ma sem ritka a 10-21 napot meghaladó egybefüggő munkavégzés, mi lesz ezután?

Tehát ez nem más, mint egy rabszolgatörvény. Ha ez az egyéni képviselői indítvány átmegy a törvényhozáson, akkor attól a naptól kezdve a munkavállalók akkor és olyan módon lesznek terhelhetőek gyakorlatilag ingyen, amikor és ahogyan azt a munkaadó kedve diktálja.

Életellenes a módosítás, mert több tudományos kutatás is bebizonyította, hogy a több műszakos munkavégzés,az éjszakázás nem a hosszú élet titka. A heteken át tartó, pihenő nap nélküli munkavégzés komolyan veszélyezteti az érintett dolgozók egészségi állapotát.

Családellenes a módosítás, mert a 3 év eltelte utáni munkaidő elszámolás átláthatatlanná teszi a ledolgozott munkaidő és a pihenő idő nyomon követését, és tartósan kiszámíthatatlanná a családdal elöltött idő tervezhetőségét.

Felhívjuk a figyelmét a szakszervezetnek és parlamenti pártoknak, hogy minden lehetséges és törvényes eszközt vessenek be az újabb rabszolga-törvény elfogadása ellen!

Komjáthi Imre
Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület
elnök