Belföld
2012. december 18. 09:17

Ragaszkodunk a véradóállomáshoz!

Hétfő délután az Országgyűlésben kérdést intéztem az emberi erőforrások miniszteréhez: „Ki és miért akarja bezárni a jól működő véradóállomást Orosházán?” címmel.

A miniszter helyett válaszoló Halász János államtitkár elismerte a véradóállomás tervezett megszüntetését, ami ellen orosháziként is és szocialista országgyűlési képviselőként is határozottan tiltakozom!

A kérdésemben emlékeztettem rá, hogy egyre többet hallani, hogy az egészségügyi kormányzat jól működő struktúrákhoz is hozzá akar nyúlni, és véradóállomásokat akar bezárni. Orosházán az elmúlt időszakban a kórház mellett működő véradóállomást felújították és modernizálták. Mégis, a véradóállomás megszüntetésének szándékát tényként lehet kezelni, hiszen a városi képviselő-testület legutóbbi ülésén dr. Dancsó József fideszes polgármester, országgyűlési képviselő ezt elismerte.

A véradóállomás tervezett megszüntetése azért vált ki Orosházán nagyon komoly visszhangot, mert az elmúlt időszakban, amikor az állam átvette az önkormányzatoktól a kórházak fenntartását, a Fidesz azt mondta, hogy nem lesznek osztálybezárások. Ennek ellenére mégis lettek, például Orosházán bezárták a szemészeti osztályt. Azt is mondták korábban, hogy konzultálni fognak az érintettekkel, ha az adott kórházban valamilyen fontosabb változtatást terveznek, ám itt nyilvánvalóan nem ez történt.

Halász János államtitkár úr válaszában a következőt mondta:

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, a Térségi Egészségszervező Központ vezetője és az Orosházi Városi Kórház főigazgatója állapodott meg abban, hogy a kórház kezdeményezésére költséghatékonysági szempontból 2013. január 1-től a véradással kapcsolatos szervezési-technikai feladatokat átadják az Országos Vérellátó Szolgálatnak. A kórház jelenlegi vezetője volt a kezdeményező ebben. Nincs tehát szó semmilyen bezárásról, csak egy átadásról. Nem lesznek Orosházán az átszervezés miatt elbocsátások, az érintett munkatársak 2013. január 1-jét követően tevékenységüket a kórház laboratóriumában és a vérdepójában folytathatják.

Ehhez a következőt fűzöm hozzá, mivel a parlamenti műfaj szabályai szerint ott már nem tudtam válaszolni:

Bármennyire próbálják egyszerű „átszervezésnek” beállítani, ez nagyon komoly visszalépést jelentene az orosházi egészségügyi rendszerben, amely negatív kihatással lenne a kórház egész ellátotti körzetére, mintegy 130 ezer emberre. A szakma pontosan tudja, hogy mi a különbség egy véradóállomás és egy egyszerű vérdepó között, erről tájékozódtam, úgyhogy határozottan ki tudom jelenteni, hogy ragaszkodunk a véradóállomásunkhoz! Már csak azért is, mert a vészjósló folyamat a szemészeti osztály bezárásával kezdődött, most a véradóállomás immár elismert bezárásával folytatódna, és nem lehet tudni, hogy a sor hol állna meg, mi következne még?

Varga Zoltán
országgyűlési képviselő