Rák világnapja: a Fidesz felelőssége, hogy nálunk sokkal többen belehalnak a daganatos betegségekbe, mint máshol

Rák világnapja: a Fidesz felelőssége, hogy nálunk sokkal többen belehalnak a daganatos betegségekbe, mint máshol
A rák egyre több esetben megelőzhető és gyógyítható, ha időben diagnosztizálják és korszerű, hatékony gyógyszerekkel, kezeléssel gyógyítják. Magyarországon mégis évente több mint 30 ezer ember hal meg daganatos betegségekben, és ezzel a legrosszabb helyen állunk az Európai Unióban. Ez arról árulkodik, hogy a Fidesz-kormánynak nem fontos a magyar emberek egészsége.

Európa más országaiban nagy hangsúlyt kap a megelőzés, nálunk azonban még mindig késik a vastagbélrák szűrésének bevezetése, nem elég hatékony a méhnyakrák- és emlőszűrés, az ezért felelős  tisztiorvosi hivatalt pedig most szünteti meg az Orbán-kormány.

A gyógyítás terén is katasztrofális a helyzet: a diagnózis felállítása elhúzódik, mert nincs pénz, nincs orvos, és a korszerű gyógyszerek is csak lassan válnak elérhetővé.

Ezek alapján kijelenthető: a Fidesz-kormány bűnösen hanyag hozzáállása jelentősen csökkenti a magyar rákos betegek gyógyulási, illetve túlélési esélyeit.

Az MSZP szerint több pénzt és nagyobb szakmai figyelmet kell kapnia a daganatos betegségek megelőzésének és kezelésének, ezt követeli elsősorban az emberség, de a gazdasági finanszírozási szempontok is. Mivel a Fidesz az elmúlt hét év alatt ellopta az egészségügyből a pénzt, csak a 2018-as kormányváltással lehet megállítani a tragikus helyzet további elburjánzását.

MSZP

Bővebb információ: Szakács László, frakcióvezető-helyettes