Rákosi Mátyás óta nem volt ilyen mértékű jövedelemátcsoportosítás

Az MSZP szerint a második világháború óta most a legnagyobb a szegénység Magyarországon, a kormányváltás utáni jövedelemátcsoportosításra pedig a Rákosi-kor óta nem volt példa.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja fogalmazott így szombaton, Budapesten újságírók előtt az Eurostat tagállamok szegénységére vonatkozó, pénteken nyilvánosságra hozott adataira hivatkozva.

Az ellenzéki politikus az évszázad gazemberségének nevezte, amit „Orbán Viktor csinált az elmúlt három és fél évben”, mert szerinte a tehetősek a szegények pénzéből gazdagodnak. „Ma azok teszik bele a legkevesebb pénzt a közös kasszába, akik a legtöbbet veszik ki onnan” – mondta, hozzátéve: „ilyen jövedelemátcsoportosítás Magyarországon Rákosi Mátyás óta nem volt”.

Korózs Lajos tragikusnak nevezte, hogy a szegények 46 százaléka a fiatalok közül kerül ki és a falvakban kétszer akkora a szegénység mint a városokban. Az elmúlt egy hétben tizenhárom ember fagyott halálra, miközben „Lezsák Sándor lánya és veje százmillió forintos megbízásokat kap” az ócsai lakópark filmezésére "– fejtette ki.

Az MSZP elnökségi tagja az Eurostat adatairól szólva elmondta, a most közölt, 2012-ben rögzített adatok alapján a magyar lakosság 32,2 százaléka, vagyis 3,2 millió ember élt végleges leszakadással fenyegető szegénységben. Összehasonlításképp közölte, ugyanez az adat 2009-ben 28,2 százalék volt. Kórozs Lajos szerint mindebből arra lehet következtetni az idei év végére, hogy az uniós szegénységi mutató idén év végére eléri a 35 százalékot, míg a létminimum alatt élők száma az ötmillió állampolgárt. Kiemelte: az MSZP tervezett szociális intézkedései kormányra kerülésük esetén megfordítaná a mostani tendenciákat.