mszp.hu | Belföld
2024. január 25. 15:12

Rákosrendező fejlesztése komoly lehetőséget is jelenthetne

Rákosrendező fejlesztése komoly lehetőséget is jelenthetne
A Rákosrendezőről szóló fejlesztési tervekről, a fővárost és Zuglót érintő beruházásokról, valamint a közelgő választásokról is beszélt Horváth Csaba, Zugló polgármestere, a fővárosi MSZP frakcióvezetője az ATV szerda esti Egyenes Beszéd című műsorában.
Három évvel ezelőtt Rákosrendező fejlesztéséről szóló prezentációval, tervekkel látogatott el Vitézy Dávid az illetékes önkormányzatok testületeihez, miszerint van kormányzati szándék arra vonatkozóan, hogy az érintett terület sorsát rendezzék. Azonban az évekkel ezelőtti látogatás alkalmával szó sem volt „mini-Dubaj” beruházásról. Rákosrendező jövőjét rendezni kell, ez hosszú évtizedek óta világos mindenki számára, azonban nincs szükség sem felhőkarcolókra, sem ésszerűtlen gigaberuházásokra. A terület közlekedési funkcióját pedig hosszú távon is meg kell tartani, hiszen a vonatok ezen a pályaszakaszon keresztül jutnak be a Nyugati pályaudvarra. 
 
Horváth Csaba a zuglói képviselő-testülettől egyhangú felhatalmazást kapott arra vonatkozóan, hogy tárgyaljon a kormány illetékeseivel a fejlesztéssel kapcsolatosan, hiszen az illetékes önkormányzatok is csak kiszivárgott kormányzati sajtóhírekből értesülhettek a fejleményekről. 
 

A hírek szerint kiemelt kormányzati beruházássá minősítik a fejlesztést, amely azt is magával hozza, hogy semmilyen kerületi, vagy fővárosi építéshatósági, illetve helyi szabályozás nem érvényes a beruházásra vonatkozóan. 
 
A zuglóiak érdekében állna, hogy Rákosrendező megújuljon, valamint új funkciókkal bővüljön. Ilyen új funkció lehetne, egy mesterséges tóval kiegészült közpark, a kisföldalatti meghosszabbítása, valamint az Angyalföldet Zuglóval összekötő felüljáró, amelyen egy villamosvonal is átvezetésre kerülne. Egy 3000 milliárdos beruházás Zugló számára akár nagy lehetőséget is jelenthetne, ha ott ésszerű, jó beruházások születnek. 
A kormányzati szándékkal szemben „erőből” egy önkormányzat nehezen tudja érvényesíteni az akaratát, hiszen a jelenlegi jogszabályi keretrendszerben korlátozottak egy kerület jogi lehetőségei. 
 
Zugló polgármestere emlékeztetett, hogy a kormányzat a már megvalósult nagyberuházásokkal olyan terhelést helyezett Zuglóra, amely például közlekedési szempontból igen nehéz helyzetbe hozza a városrészt. Ennek következményeként elengedhetetlenné válik a 4-es metró meghosszabbítása legalább a Bosnyák térig. 
 
A műsor végén szó volt a közelgő választásokról is. Horváth Csaba elmondta, hogy minden inkumbens, azaz hivatalban lévő polgármester esetében minden koalíciós párt megadta az újrainduláshoz a támogatását. Ebben egyedül a Momentum akar kivételt tenni a kerületben. Ha minden más kerületben lesz előválasztás, például ha a hatodik kerületben Soproni Tamás is megméretteti magát egy előválasztáson, akkor Zuglóban is meg lehetne tartani. Azonban a korábbi előválasztás hiteles szervezője is bejelentette, hogy nem kívánnak részt venni egy ilyen előválasztásban, hiszen nem kívánják egyes pártok egyéni érdekeit szolgálni. 
 
A zuglói momentumos kihívó pedig a Fidesz táborában okoz örömet, hiszen az indulása megoszthatná az ellenzéki szavazatokat. 
 
A Fidesz pedig egy formalizált előválasztáson akár befolyásolni is tudná a végeredményt. „A 2021-es előválasztásnak is voltak olyan jellegű tapasztalatai, hogy befolyásolhatta érdemben a Fidesz az előválasztás eredményét” – összegzett Horváth Csaba. 
 

Kapcsolódó párttagok