mszp.hu | Külföld | reach vegyi anyagok Európai Unió
2014. január 24. 09:15

REACH: újratervezés helyett finomhangolást!

Folytatni kell a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló rendelet finomhangolását, hogy a KKV-k adminisztrációs terhei csökkenjenek. Az eredeti célokat, az európai fogyasztók és a természet védelmét azonban semmi sem szoríthatja háttérbe.

tudomány
A 2006-ban elfogadott REACH-rendelet (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) célja, hogy az egészségre és környezetre káros vegyi anyagok felhasználásának egységes, szigorú szabályrendszere legyen az Unióban. A rendszer kötelezővé teszi a gyártási folyamatok során alkalmazott vegyszerek regisztrálását, hogy azok felhasználása végig nyomon követhető legyen. Fontos célja, hogy a boltokban kapható termékekben, készítményekben csak ellenőrzött, ismert hátterű összetevők fordulhassanak elő.
 
A mindenre kiterjedő, alapos és részletes szabályozásnak azonban kétségbevonhatatlan árnyoldalai is vannak, mint az kiderült az Európai Parlament Ipar, Kutatás és Energiaügyi Bizottsága (ITRE) megrendelésére készített jelentésből. Különösen aggasztó, hogy a 2003-ban becsült járulékos költségek közel duplájára rúg az európai vállalkozások által elszenvedett veszteség. A probléma elsősorban a kis- és középvállalkozásokat (KKV-kat) sújtja: egy kis fröccsöntő műhelynek nagyobb gondot okoz a szabályok betartása, mint egy-egy vegyipari óriáscégnek.
 
Az ITRE mai ülésén a szabályrendszer eddigi tapasztalatainak értékelése szerepelt a napirenden. Elhangzott, hogy a kisebb vállalkozások alig-alig látják hasznát a REACH szigorú szabályainak. A költségeik növekednek, és csak elenyésző részben a regisztrációs díjak miatt, így azok menet közben történt csökkentése sem hozott igazi megoldást. A valós terhet az adminisztráció, a folyamatos nyilvántartási kötelezettség jelenti, ami az általuk használt kis mennyiségek mellett tetemes fajlagos költséget generál. Eközben a szabályozásról tervezett kommunikáció sem elég hatékony, hiszen az Unió polgárai többnyire nem ismerik a REACH, és az általa hozott biztonság előnyeit.
 
Herczog Edit, az ITRE tagjaként elmondta, egyetért azzal, hogy a KKV-k terheit mérsékelni kell. Ezért dolgozta ki módosító javaslatát is, amely nyomán ma már kisebb cégek konzorciumba tömörülve csökkenthetik egyéni költségeiket. Azonban minden nehézség ellenére folytatni kell a REACH bevezetését – a szabályok fokozatosan lépnek életbe, 2017-ig.
 
A költségek enyhítésére a kisebb súlyú piaci szereplők még erősebb összefogása jelenthet megoldást, és épp ezért fontos, hogy a REACH-hez kapcsolódó kommunikáció, tájékoztatás új sebességi fokozatba kapcsoljon. Össze kell fésülni az Unión kívüli országokból származó termékekre vonatkozó engedélyezési szabályokkal a belső szabályozást, hogy az európai termékek és gyártók ne kerülhessenek versenyhátrányba – hangsúlyozta a szocialista képviselő.
 
Herczog Edit leszögezte ugyanakkor, hogy a REACH végső célja, az emberi egészség és a környezet védelme nem szenvedhet csorbát. A programot tehát folytatni kell, tanulva az eddigi hibákból, a szabályok további finomhangolásával csökkentve a vállalkozások terheit.