mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. február 03. 21:52

Reagálás a Kormányinfón elhangzottakra: a Fidesz tegye végre a dolgát!

Reagálás a Kormányinfón elhangzottakra: a Fidesz tegye végre a dolgát!
Beismerő vallomást tett Gulyás Gergely miniszter a kormány nevében a ma reggeli tájékoztatón: elismerte, hogy az elmúlt időszakban a Fidesz-kormány képtelen volt elintézni, hogy a keleti vakcinával oltott magyarokat ne érje indokolatlan hátrány más uniós tagállamba való belépéskor.

Elismerte, hogy hiába kötöttek kétoldalú megállapodást néhány országgal, a magyar kormány bénázása miatt a legtöbb releváns államban költséges teszteket és egyéb kötelezettségeket kértek azoktól, akiket nem európai engedélyezésű vakcinával oltottak.

Gulyás „rész-sikerként” jellemezte tegnapi bejelentésemet, miszerint az Európai Unió igazságügyi biztosának hivatalos jogértelmezése szerint a hatályos európai szabályok alapján minden uniós tagállamnak korlátozásmentesen el kell fogadnia azok covid-igazolványát, akik egy-, vagy két keleti oltásukra legalább egy európai engedélyezésű vakcinát is felvettek. Gulyás miniszter állításával szemben ez nem rész-siker, hanem igenis komoly eredmény, minden magyar ember sikere, amelynek elérésére a Fidesz – immár saját bevallása szerint is – képtelen volt korábban. Lényeges változás ugyanis, hogy Reynders biztos állásfoglalása és az Európai Bizottság mai sajtótájékoztatóján szintén elhangzott megerősítés után egy féléve tartó jogértelmezési vitára került végre pont és ennek eredményeként immár egyértelmű, hogy minden tagállamnak miként kell betartania a hatályos előírásokat.

Az elmúlt huszonnégy órában számtalan állampolgári megkeresést és jelzést kaptam arról, hogy bizonyos tagállamok egyelőre nem tesznek eleget az Európai Bizottság által most megerősített szabálynak. Ezeket a jelzéseket mind továbbítom az illetékes biztosnak, egyúttal hivatalos feljegyzést küldtem a mai napon minden uniós tagállam uniós nagykövetségének is, amelyben felhívtam a figyelmüket a vonatkozó szabály biztosi értelmezésére és annak betartására.

Ideje lenne, hogy ezügyben a Fidesz-kormánynak ne csak a szája járjon, hanem tegyen is végre valamit azokért az emberekért, akik egyébként épp a Fidesz-kormány döntése miatt kerültek ebbe a helyzetbe. Ideje lenne, hogy a kormány tegye végre a dolgát és ne csak focimeccsek miatt rendelje be más országok nagyköveteit, hanem olyan releváns kérdésekben is érvényesítse Magyarország érdekeit, mint ez a mostani. Európai parlamenti képviselőként én továbbra is minden rendelkezésemre álló eszközzel azon leszek, hogy érvényt szerezzünk ennek a százezreket kedvezően érintő szabályozásnak, de a renitens tagállamokkal elsősorban a magyar kormányzatnak kellene tárgyalnia. Ha erre a Fidesz vállaltan képtelen és alkalmatlan, akkor az áprilisi kormányváltás után ennek is magunk fogunk érvényt szerezni.

Az a hazug miniszteri kijelentés pedig, miszerint „Brüsszel számára az európai polgárok jogai bizonyos üzleti érdekek szempontjából másodlagosak” egy olyan kormánytól különösen undorító, amely a túlárazott járványügyi beszerzéseken nyerészkedett és milliárdokkal tömte ki fideszes politikusok és üzleti körök zsebeit.

Ideje, hogy mindenki tegye a dolgát a magyar emberek érdekében! Én azt teszem.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
Brüsszel/Budapest – 2022.02.03.