Reagálás a kormányszóvivő és a földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatójára

Fazekas Sándor ismét elkésett: az MSZP már egy hónappal ezelőtt a szabolcsi almát népszerűsítő akciókba kezdett az ország számos pontján, köztük a fővárosban.

A termelőket támogató intézkedések csak együtt húzhatják ki az orosz embargó méregfogát. A probléma kezelésének kulcseleme az áfacsökkentés. Hiába vezeti be a kormány egymás után azokat az intézkedéseket, amelyek az MSZP országgyűlési határozatában vannak, áfacsökkentés nélkül képtelen lesz megvédeni a termelőket a feketeimporttól!

Az MSZP határozati javaslata az áfacsökkentésen túl arra is kiterjed, hogy a közintézmények étkezési normáinak növelésével bővítse a kormány a hazai gyümölcsfogyasztást. Reméljük, az MSZP és a gazdák közös követelésének hatására a napokban a normatíva-emelést is bejelenti a kormány.

Ezzel együtt világos, hogy Fazekas Sándor mai bejelentése sem egy felelős miniszter higgadt válságkezelésének, hanem egy cselekvéssel megkésett tárcavezető utólagos kapkodásának eredménye. Az almaválság kezelése is világosan rámutat: Fazekas Sándor alkalmatlan agrárminiszternek, ezért távoznia kell.

Gőgös Zoltán,
elnökhelyettes, agrárpolitikus