2011. augusztus 18. 16:45

Reagálás a Kormányzati Kommunikációs Központ jelentésére

Meglepődtünk volna, ha a Kormányzati Kommunikációs Központ mai jelentése nem azt állapította volna meg, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban kialakult devizahitel-válságért az előző, szocialista kormányok a felelősek.

A jelentés valóságtartalmáról annyit, hogy amikor az MSZP átadta a kormányrudat, hat hónapja folyamatosan 180 forint körül volt a svájci frank árfolyama, ma 240 forint felett jár. Az ország kockázati felára (az úgynevezett CDS-pontszáma) 2010 tavaszán még 200-250 bázispont körül mozgott, ma pedig 400-430. Mellesleg: a devizaalapú hitelezés magyarországi története 2001-ben, az első Orbán-kormány idején kezdődött.

A kormány egyfolytában a nemzetközi gazdasági folyamatokra, valamint az ország előző vezetőire mutogat (ha már kommunikáció, finoman jeleznénk: a két állítás közt jókora ellentét feszül…) miközben szó nélkül tűri, hogy a bankok a hitelesekre hárítsanak minden pluszterhet.

Mi ez, ha nem bankárkormányzás?

Az MSZP – amely felelős ellenzéki pártként az állandóan a múltba révedő kormány helyett is keresi a kiutat az adósságválságból – ígéretéhez híven benyújtja a devizahitelesek érdekében kidolgozott javaslatait a parlamentnek. Ezen kívül – mint azt Mesterházy Attila pártelnök bejelentette – országgyűlési vitanapot kezdeményez a magyar gazdaság helyzetéről, tárgyalásokba kezd a hitelkárosultak képviselőivel és a bankszövetséggel, illetve kezdeményezi, hogy a Parlament Fogyasztóvédelmi bizottsága vizsgálja meg, milyen módon élnek vissza hatalmukkal a magyarországi pénzintézetek.