mszp.hu | Belföld | közlemény
2015. március 11. 14:31

Reagálás a köztársasági elnök szerdai döntéseire

A Fidesz-frakció bűnszervezet módjára megszavazta, Áder János pedig aláírta a 3000 milliárdos orosz hitel lenyúlását 30 évre titkosító paksi atomszerződésről szóló törvényt. A titkosítással a Fidesznek, beleértve Áder Jánost is, előbb-utóbb el kell számolnia.

Újra kell viszont tárgyalnia az Országgyűlésnek a kormányhivatalok integrációjáról szóló és a tisztviselők jogállását újraszabályozó törvényeket. A közszolgálati dolgozók életét felforgató törvények esetében a köztársasági elnök nem is tehetett mást, mint hogy visszaküldi az Országgyűlésnek.

Köszönet illeti a szakszervezeteket, hogy kiálltak a dolgozó emberek érdekei mellett és felhívták a törvényhozók figyelmét a kormány mulasztására. Az MSZP a szakszervezetek felhívása nyomán a törvények súlyos hiányosságait előbb a parlamentben igyekezett korrigálni, majd a köztársasági elnökhöz fordult. Reméljük, a törvények újratárgyalása során a kormánypárti képviselők hajlandók lesznek a javaslatok ordító hibáinak kijavítására.

A paksi atommutyiban való közreműködésük nem lesz elfelejtve. Mindazonáltal örülünk annak, hogy a közszolgálati dolgozók érdekeinek védelmében a szakszervezetek és az MSZP fellépése eredményre vezetett.

Bárándy Gergely,
a Törvényalkotási bizottság alelnöke