mszp.hu | Belföld | nagykövetek külpolitika
2015. március 09. 14:09

Reagálás a rendkívüli nagyköveti találkozón elhangzottakra

Tévedtek, akik a mai külképviselet-vezetői értekezlettől a külpolitikai irányvonal megváltoztatását várták. Orbán Viktor eddigi világképe nem változott, továbbra is úgy gondolja, hogy Magyarország stratégiai helyzetben van és jelentős érdekérvényesítő képességgel rendelkezik, ezért a nagyhatalmak és a befektetők keresni fogják a gyengülő Európában az erősödő Magyarország barátságát.

Bár értelmezhetetlen a beszédben hangsúlyozott világgazdasági-világpolitikai átrendeződés, elfogadhatatlan azonban, hogy Orbán Viktor sikernek tartja az EU-ba történő exportcsökkenést. A hangoztatott kormányzati propaganda ellenére, a keleti nyitás kudarc volt, ugyanis a legtöbb relációban csökkent a kereskedelmi forgalmunk.

A gazdasági kérdéseket mindenek fölé helyező miniszterelnöknek Magyarország NATO és EU tagállami elkötelezettségéről, szövetségesi kötelezettségvállalásairól, a szétesőben levő visegrádi együttműködés és a kiüresedett szomszédsági kapcsolatrendszer megerősítéséről, illetve az időként kényes nemzetpolitikai kérdések felvetésének szükségességéről kellett volna beszélnie.

Orbán Viktor ehelyett megalázta az általa kinevezett nagyköveti kart, azt állítva, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumba már nincs szükség a minőségi tudásra, a magyar elitre. A klasszikus diplomácia értékeit és érdemeit nélkülöző orbáni-szijjártói külgazdasági szemlélet csak üzletkötőket vár el a gondolkodó és elemző diplomaták helyett.

A miniszterelnök katonatársának vasárnapi kijelentései kapcsán javasoljuk, hogy Orbán Viktor ne csak a magyar külképviselet-vezetőket instruálja, hanem adott esetben az orosz fővárosban fellelhető akták tartalmáról kérdezze meg az Orosz Föderáció budapesti nagykövetét is.

Mesterházy Attila
külügyi bizottsági tag