mszp.hu | Feneketlen-tó Fidesz Hoffman Tamás
2017. október 19. 14:57

Reagálás a XI. kerületi önkormányzat közleményére

Több mint két hónapos késéssel rendelt el változtatási tilalmat a kerület a Feneketlen-tó környékére tervezett lakópark területre. Az augusztus elején kirobbant ingatlanbotrány óta most először szólal meg, és lép a kerületi önkormányzat – annak ellenére, hogy a lakók részéről hatalmas tiltakozást váltott ki a tervezett beruházás.

Hoffmann Tamásék csak akkor voltak hajlandóak lépni az ügyben, amikor a kormány vizsgálatot rendelt el az ügyben, megtörténtek az első kirúgások, az MSZP elnöke, a volt kerületi polgármester felszólította az önkormányzatot, hogy lépjen az ügyben, az Együtt feljelentést tett, az ellenzéki pártok pedig közösen akartak kezdeményezni rendkívüli testületi ülést ebben a témában. Csak és kizárólag ekkor volt hajlandó lépni a kerületi polgármester.

Hoffmann Tamás nem emelte fel a szavát akkor, amikor csaknem ezer lakó tiltakozott a beruházás ellen, sem akkor, amikor az önkormányzat hirdetőtábláján meghirdették a telek eladását. Ehelyett hét év után még mindig „elmúltnyolcévezik”, annak ellenére, hogy a 2002-es szabályozást az akkori képviselő-testület nagy többséggel, a Fidesz szavazataival fogadta el. Ez a szabályozás semmilyen lakópark építését nem engedélyezi, ez alapján semmilyen beruházás nem indult el, és most sem ennek megfelelően akar a gyanús körülmények között előkerült befektető építkezni.

Ezzel szemben a tény az, hogy idén május 4.-én indult el egy új szabályozási terv elkészítése, ami alapján egy 350 lakásos lakóparkot akarnak Szentimrevárosban felépíteni – legalábbis a vállalkozó augusztusban bemutatott látványtervei szerint.

A kirobbant ingatlanmutyi, a kormányzati ellenőrzés megindítása, a lakók tiltakozása, és a közös ellenzéki fellépés végül meghátrálásra késztette Hoffmann Tamást. Szomorú tény viszont, hogy Újbuda polgármestere nem rögtön a lakók oldalára állt, hanem csak akkor menekült előre, amikor a botrány őt is elérte.

Miközben üdvözöljük a változtatási tilalom életbe lépését, bízunk benne, hogy a kormányzati ellenőrzés a – polgármesteri hivatal hirdetőtábláján meghirdetett – gyanús ingatlanügylet önkormányzati hátterére is kiterjed majd. Nehezen elképzelhető ugyanis a mai Magyarországon, hogy egy „baráti” vállalkozó úgy vesz milliárdokért építési telket, hogy ne legyen biztos abban, hogy milyen és mekkora épületet építhet fel oda. Ilyet egy családi ház építője sem tesz, nemhogy egy sokmilliárdos lakóparkot építő, kormányközeli vállalkozó.

Hintsch György
az MSZP-DK újbudai frakcióvezetője