2011. március 10. 10:43

Reagálás Ángyán József kijelentéseire

Az MSZP követeli, hogy az agrártárca azonnal hozza nyilvánosságra azt a listát, amely azokat a gazdálkodókat tartalmazza, akik jogosulatlanul vettek igénybe támogatásokat, egyúttal felhívja az agrártárca figyelmét arra, hogy ezt a minden tisztességes termelő érdekét szolgáló közlést az uniós jogszabályok is megkövetelik.

Az MSZP követeli továbbá, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium hagyja abba a társas vállalkozásokat becsmérlő, a kisebb és nagyobb termelőket egymással szembeállító kommunikációt és végezze a feladatát.

A támogatások kifizetése mindig az európai szabályoknak megfelelően történt. A kifizető rendszer az uniós tagországok hasonló szisztémái közül mindig a legjobbak között volt. A rendszerbe az elmúlt években több ellenőrzési pont is került, ám ez a Fidesz-KDNP szerint túl bürokratikus volt, ezért a kifizetések egyszerűsítését ígérte. Ezzel szemben azt látjuk, hogy egy éve állnak a fejlesztésekkel kapcsolatos kifizetések, a beadott pályázatok bírálata késik, újak kiírása nincs. Akkor, amikor az ágazatnak forrásokra lenne szüksége, húszmilliárdos forráskivonás történik, s ez lehetetlen helyzetbe hozza elsősorban az állattenyésztőket, de az egész ágazatot is.

Az Ángyán-típusú felelőtlen állítások a rendelkezésre álló uniós források lehívását tovább nehezíthetik, és alaptalanul rossz színben tüntetik fel a kifizető rendszert, a benne dolgozó kormánytisztviselőket. A kormányzati tehetetlenséget nem lehet nagyotmondásokkal elfedni. Az ágazat szereplői aktív cselekvést, és nem mellébeszélést várnak.

Ehhez az MSZP minden segítséget megad, de nem tűri a tisztességesen dolgozó termelők és a munkájukat legjobb tudásuk szerint végző közalkalmazottak és köztisztviselők politikai célból történő becsmérlését.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke,
országgyűlési képviselő