2011. december 23. 15:59

Reagálás Fazekas Sándor év értékelésére

Valósak a miniszter úr 2011 évre vonatkozó következtetései, amelyek az ágazat eredményes évéről szólnak. Ez a jó időjárási, és piaci környezetnek köszönhető. Szerencsére a közös uniós agrárpolitika a támogatási rendszerével stabil, és várhatóan az is marad. Ez az a gazdasági terület, ahol a kormány sem tud kárt okozni. Ellenben érthetetlen a miniszter úr 2012 évre vonatkozó optimizmusa, miszerint jó esztendő elé nézünk.

A leírtakból látszik, hogy egyáltalán nem ismeri a valós helyzetet. Felhívjuk a miniszter úr figyelmét, hogy az aszály nem ért véget. Az őszi kalászos állomány jelentős része gyenge minőségű, több térségben ki sem keltek a gabonafélék. A repce szinte teljesen megsemmisült, és a tavaszi felkészülést zavarja, hogy az ország területének jelentős része szántatlan.

Ezek a tények önmagukban is borzasztó rossz évet vetítenek előre, és ezt súlyosbítják azok a kormányzati sarcok, amelyek a mezőgazdaságot sem kerülik el. Új adók, díjak, foglalkoztatottakat hátrányosan érintő adószabályok, emelkedő energiaárak, hogy csak néhányat említsek.

A legújabb, a még érvénybe se lépett költségvetésből 5 milliárdos zárolás tovább nehezíti elsősorban az állattenyésztők helyzetét.

Azt javasoljuk miniszter úrnak, hogy ne az őt információkkal ellátó beosztottaknak higgyen, mert ők úgy sem tudnak kilépni a kincstári optimizmust sugárzó kormányzati kommunikációból. Üljön be a miniszteri autójába, és tegyen egy kört a határban. Jelzem, nem kell terepjáró, gumicsizma, mert minden mezőgazdasági út és földterület porzik a csapadék hiánytól.

Miniszter úr, az ágazat türelmes és bizakodó, mint mindig, de a szakemberek nem szeretik, ha valakik hülyének nézik őket.

Gőgös Zoltán,
országgyűlési képviselő