Reagálás Fazekas Sándor tegnapi és mai nyilatkozatára

Kedden Fazekas Sándor azt mondta, a jelenlegi területalapú támogatási rendszer megegyezik a 2010 előttivel, ezért nem érti, miért reklamálunk. Egy apró különbséget kell látni: akkor egy az uniós rendszert tökéletesen ismerő állami vezető, nem pedig egy gengszter felelt érte. Akit mellesleg Fazekas Sándor nevezett ki.

Mi 2010-ben egy újabb ellenőrzési pontot terveztünk beléptetni a rendszerbe, amely a mostani szervezett visszaélésekre sem adott volna lehetőséget, de az Orbán-kormány hivatalba lépése után, miután a hivatalból minden hozzáértő vezetőt eltávolítottak, ez a fejlesztés elmaradt. Vajon miért?

A korábbi szakértő vezetők eltávolítása, illetve a helyükre ültetett politikai komisszárok kinevezése egyértelműen Fazekas Sándor politikai felelőssége, még akkor is, ha helyette most az önmagát eddig törvények felett állónak tekintő vidékfejlesztési hivatal kapta pofont.

Ma a miniszter elindította a területalapú támogatási előleg kifizetését. Azt mondta, ez a kormány érdeme. Ám ez a lehetőség eddig minden évben adott volt, sőt 2009-ben az EU a szocialista kormány egyedi kérésére ennél százalékosan magasabb támogatást engedélyezett.

Jó lenne, ha Fazekas Sándor meg tudná mondani, hogy a szokásoktól eltérően miért nem a Vidékfejlesztési Hivatal épületében indította el a kifizetést, és miért nem volt jelen az eseményen az MVH elnöke? Miért nem vállalta Fazekas Sándor, hogy a szemébe nézzen a hivatal dolgozóinak, akiket eddig teljes félelemben tartott egy nagyképű, de hozzá nem értő vezetés? Akik közül egyről már kiderült, hogy bűnöző, így nem meglepő, hogy a gazdák az MVH-t csak AVH-nak hívják, mert a hivatal vezetése ma nem értük, hanem ellenük dolgozik. Ezen 2014 után mindenképpen változtatni fogunk.

A miniszter által emlegetett információhiányunkon pedig ő maga változtathat, mivel ma meghívást kapott tőlünk a jövő heti ellenőrző albizottsági ülésre. Csak el kell fogadnia, és válaszolnia például arra a kérdésre: ha valóban észlelte már februárban, hogy egy személy részére jogosulatlan támogatás kifizetésére készülnek a hivatalban, miért hagyta, hogy egy magányos akcióból egy egész bűnszervezet nője ki magát?

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke